Több pénzünk lehet jövőre, de…!

Az Európai Parlament (EP) döntött arról, hogy 2012-ben 5,23 százalékkal megnöveli az unió büdzséjét, melyből a mezőgazdaság jelentősen több támogatást adhatna. A harc most kezdődik: az Európai Tanácsban még el kellene a parlamenti döntést fogadtatni…

Gazdanet2011. 10. 26. szerda2011. 10. 26.
Több pénzünk lehet jövőre, de…!

Az Európai Parlament több mint 3 milliárd euróval - 5,23 százalékkal - növelné az unió 2012. évi büdzséjét, amely így 133,1 milliárd eurót tenne ki.

Ebből például az EP a mezőgazdasági kiadások keretét 58 milliárd euróra emelné. Az uniós iskolatej-programra 90 millió eurós keretet adnának, míg az iskolagyümölcs programra 26 millió euróval, a borszektornak 20 millió euróval adna többet az EP, mint a Tanács. A zöldségtermelők megsegítésére 250 millió euró többletforrást mozgósítanának.

Az EP ma elfogadott álláspontja azonban még nem „szentírás”, mivel azt még el kellene fogadtatni az uniós tagországok kormányait képviselő Európai Tanáccsal folytatandó egyeztető tárgyalásokon. Márpedig sok ellenzője is van a felvetéseknek.
A szavazás után kiadott, az MTI által megjelentetett közleményében Surján László (KDNP) és Herczog Edit (MSZP) támogatta a parlamenti döntést, míg a vitában Bokros Lajos (MDF) kifogásolta, hogy az EP jelentősen növelni kívánja a kiadásokat.
 

Ezek is érdekelhetnek