Büntetett az EU!

A görög gazdáknak vissza kell fizetniük mintegy 425 millió euró jogtalanul felvett kormányzati támogatást − jelentette be a múlt héten az Európai Bizottság (EB) illetékes szóvivője.

Gazdanet2012. 01. 11. szerda2012. 01. 11.
Büntetett az EU!

Arról még nincs döntés, hogy ezt mikor kell megtenniük, a részletek majd akkor lesznek ismertek, ha az EB hivatalosan is jóváhagyja a döntést és azt a közlönyben ki is hirdetik. A görög parasztok 2009 elején csikartak ki extra támogatást Athéntől, egyebek közt adókedvezmények formájában, arra hivatkozva, hogy másképp nem tudnak megküzdeni a globális recesszió hatásaival – számolt be a napi.hu. Követelésüknek annak idején olyan útblokádokkal adtak nyomatékot, amelyekkel egy időre a bolgár határforgalmat is megakadályozták, Athént pedig elvágták a többi várostól.

A támogatási csomag összerakásakor a görög sajtó felvetette, hogy bajok lehetnek még belőle az EU-ban, de az akkori mezőgazdasági miniszter, a tavaly novemberben lemondani kényszerült Szotirisz Hacigakisz negligálta az aggályokat. A görög mezőgazdaság adja a GDP 3 százalékát, a szektor zöme nagyrészt az uniós segélyekre, illetve garantált minimumárakra támaszkodó kisgazdaságokból áll.

Ezek is érdekelhetnek