Fokozódik a nyomás Orbánra

Egyre fokozódik a nyomás a miniszterelnökkel szemben, hogy ne fogadja el Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának lemondását. Zöldszervezetek, a Győr-Moson-soproni Agrárkamara, a helyi Magosz leveleket küldtek Orbán Viktornak.

GazdanetO. Horváth György2012. 01. 21. szombat2012. 01. 21.
Fokozódik a nyomás Orbánra

Előbb 19 zöldszervezet levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium lemondott államtitkárát. A zöldszervezetek azért kérik erre a miniszterelnököt, mert szerintük az elmúlt napokban környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elbocsátása kezdődött el, aminek a leállítását kérik, s egyben az ezért ellehetetlenült Ángyánt is meg kellene „tartani”.

A Győr-Moson-Sopron megyei Agrárkamara és a helyi Magosz elnöke nyílt levelet írt Orbán Viktorhoz, amelyben kérik, ne fogadja el Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár lemondását. Szerintük „Ángyán József professzor úr egész élete a vidék felemeléséről szól, az egyetemi oktatástól a nagydoktori disszertációig, a Gazdák terén mondott vérpezsdítő szónoklatokon és a 2010-es választási kampány számtalan gyűlésén át, amelyek a kitartásra buzdítást és a bizakodást vitték a gazdáknak” - ezt az indoklást fűzte két Győr megyei agrárszervezeti vezető ahhoz a petícióhoz, amelyet Orbán Viktorhoz intéznek, és amelyben kérik, hogy a kormányfő ne fogadja el a vidékfejlesztési államtitkár lemondását.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön adta be lemondását, amelyet nem indokolt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, az államtitkár lemondásáról hétfőn konzultál Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A petíciót jegyző Roszík Péter, megyei agrárkamarai elnök, és Fenyőházi Tibor, megyei Magosz-elnök arra kéri Orbánt, hogy „tartsa meg pozíciójában, sőt erősítse meg” Ángyán József államtitkárt.

Még a lemondás ténye sem volt ismert, amikor az LMP közleményt adott ki arról, hogy az agrármaffia, az agrobiznisz győzedelmeskedik az élhetőbb, zöldebb mezőgazdasági elképzelések, a kistermelést favorizáló elképzelések felett, ha Ángyán lemondása valóra válik. Szerintük a Fidesz a nagybirtokos lobbi erejének hódolt be. A jobbik más megfogalmazásban, de hasonló értelmű nyilatkozatokat tett az ügyben.

Ezek is érdekelhetnek