Jön a sarki hideg, veszélyben a túlfejlett növények!

Eddig nem volt igazi tél, a növények közül sok azt „hiszi”, hogy tavaszodik. A barkák, rügyek veszélybe kerülhetnek akár már a hét végén, mikor is megérkezik a sarki, téli, nagyobb mínuszokat hozó hideg.

Gazdanet2012. 01. 12. csütörtök2012. 01. 12.
Jön a sarki hideg, veszélyben a túlfejlett növények!

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint nem szokatlan a melegebb időjárás januárban, ami kedvez a növényi vegetációnak és a kártevőknek egyaránt. Az időszakos felmelegedés utáni fagynak azonban káros hatásai lehetnek, mások mellett a repcetermésre.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) elnöke elmondta, hogy amennyiben ilyen enyhe marad az időjárás, akkor „a tél nem végzi el fertőtlenítő feladatát”, és megnő a növényekre káros kórokozók száma és a betegségek előfordulása. A növényorvosi kamarához nem érkezett bejelentés a kártevők elszaporodásáról, de ha a megszokott februári fagyok helyett marad az enyhe idő, fel kell készülni arra, hogy a kártevők nagyobb mennyiségben tudnak áttelelni, ami fokozott növényvédelmet igényel majd – mondta Kárpátiné Győrfi Katalin. Az NMNK elnöke a gabona fejlődésével kapcsolatban közölte: késésben vannak a növények, hiszen nem volt őszi csapadék, így csak most kezdik behozni a lemaradást.

Téli Róbert, a Magyar Agrárkamara munkatársa szerint ha marad ez a „nem normális téli időjárás”, akkor nem lesz gond a túlfejlett növényekkel, de ha beköszönt a fagy, nem vészelik át a hideget. A természetben vannak olyan növények, fás- és lágyszárúak, amelyek kedvezőbb időjárás esetén „megindulnak”, azonban az éjszakai enyhe fagyok miatt a gyümölcsösök nedvkeringése még nem kezdődött meg – tette hozzá. Néhány növény már kezd éledezni: virágzik a jázmin, a varázsmogyoró, a sárga viola, a mogyoró, a sombokor és a fekete hunyor. A gyümölcsfák majd csak márciusban rügyeznek, amikor a mandula virágai nyílni kezdenek – mondta Téli Róbert.

A Magyar Agrárkamara munkatársa a mezőgazdasági terményekkel kapcsolatban kiemelte: ki kell szántani azt a kultúrát, amely korai fejlődésnek indult, és másik terményt kell vetni helyette, ami anyagi károkkal jár. A repceterméssel például gondok lehetnek idén; ha nem marad meg, ki kell tárcsázni, és tavaszi vetésű napraforgót vagy kukoricát kell ültetni helyette.

Lillik Mária, a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal földművelési igazgatóságának osztályvezetője már tavaly novemberben jelezte, hogy az idei repcetermés „nem lesz túl fényes”, mivel az őszi szárazság megviselte a gabonát és a repcét. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb, januári összegzéséből kiderül, országszerte gondot okozott, hogy nem esett elég eső. A hónapok óta tartó – csak decemberben szűnő – szárazság miatt búzából és kukoricából is kisebb lesz a termés az idén, ha a télen nem esik jelentős mennyiségű csapadék.

Ezek is érdekelhetnek