Változik az adó-visszaigénylés!

2012-ben változnak a gázolaj jövedéki adójának mezőgazdasági felhasználók által lehetővé tett visszaigénylésének szabályai. Ezek apróbb módosítások, de például az igényléshez szükséges dokumentumok és programok megújultak. Nem változott viszont a határidő: a 2011-re vonatkozó adó visszatérítés január 15. után nyújtható be az adóhatósághoz – olvasható a Magyar Agrárkamara legfrissebb közleményében.

GazdanetO. Horváth György2012. 01. 11. szerda2012. 01. 11.
Változik az adó-visszaigénylés!

2012-ben is apróbb változásokkal aktuálissá vált a mezőgazdaságban használatos gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése. 2012-ben január 15-től lehet benyújtani a nyomtatványokat papír vagy elektronikus formában. A mezőgazdaságban egyéni vállalkozóként tevékenykedő gazdálkodó csak elektronikus bevallást készíthet, egyébként is javasolt az elektronikus kitöltő program használata mivel az adminisztratív hibákat pontosítani tudjuk, ezzel is megkönnyítve a későbbi feldolgozást és a kifizetés ütemezését – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara szakértője, Mészáros Norbert tanácsadó.

Fontos tudni azt is, hogy új programokat és dokumentumokat kell használni mind az elektronikus és papír alapon történő igénylés során. Az elektronikus kitöltést használók esetében a J04 nyomtatványt felváltja a BEV_J04 nyomtatvány. A kitöltéshez szükségünk lesz a legfrissebb 2.39.0 verzió számú ÁNYK programra, mellyel továbbra is hibamentesen tudjuk elkészíteni kérelmünket. A változások a NAV megalakulásának köszönhetőek, az egyforma arculat és formai követelményeknek megfelelve. Mind a program és a kitöltendő nyomtatvány jelenlegi elérhetősége:
http://www.nav.gov.hu/magyar_oldalak/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/bevallasok/bev_j04.html

A gazdálkodóknak 2012-ben is szükségük lesz a 341/2007 (XII.15) Korm. rendelet 1.sz. mellékletére, melyet a falugazdászoknál és kamarai tanácsadóknál is beszerezhetnek, azonban e nyomtatványt hivatalos pecséttel csak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal dolgozói tudnak majd ellátni. A visszaigénylés ütemezése nem változott: az éves bevallást a tárgyévet követő év január 15-től, gyakorított visszaigénylés esetében pedig a féléves bevallást tárgyév július 15-től, a harmadik negyedéves bevallást a tárgyév október 15-től, a negyedik negyedéves bevallást a tárgyévet követő január 15-től lehet benyújtani.

A jövedéki adótörvény felhatalmazása alapján a gázolaj után a vásárlás időpontja szerint visszatéríthető adómérték:
2009.01.01. után vásárolt gázolaj után visszatéríthető: 68,00Ft/liter
2009.07.01. után vásárolt gázolaj után visszatéríthető: 72,40Ft/liter
2010.01.01. után vásárolt gázolaj után visszatéríthető: 77,88 Ft/liter
2011.01.01. után vásárolt gázolaj után visszatéríthető: 77,88 Ft/liter
2011.11.01. után vásárolt gázolaj után visszatéríthető: 90,487 Ft/liter
(változás a Ft/l elszámolásban a három tizedes jegyig történő alkalmazás!)

A visszaigényelhető mennyiség 97 liter/hektár.

A bérmunkaszámla esetén a felhasználótól kell kérni a gázolaj mennyiségének, értékének feltüntetését, ilyen esetben a gázolaj felhasználásának időpontja segíthet a megfelelő adómérték kiválasztásában. A nyomtatott bevallásokhoz a gázolajvásárlásról kiállított számlákat időrendben rendezve csatolni kell a falugazdászi igazolással együtt. A nyomtatott, vagy formanyomtatvány alapon kitöltött adatlapokat továbbra is a MEGYEI JÖVEDÉKI OSZTÁLYOK CÍMÉRE KELL POSTÁZNI, nem pedig a regionális igazgatóságokra. A pontos címek megtalálhatóak az alábbi linken:
http://vam.gov.hu/mainMenu.do?modulId=1

Ezek is érdekelhetnek