Vegyszeres a narancslé?

Az amerikai hatóságok tiltott növényvédő szert talált olyan narancslé-sűrítményekben, melyek Brazíliából származnak. A gond az, hogy a brazil narancs meghatározó a piacon. Közben a gyümölcslevek piacán a narancslé ára 34 éves csúcsát érte el.

Gazdanet2012. 01. 12. csütörtök2012. 01. 12.
Vegyszeres a narancslé?

34 éve nem volt olyan drága a bolti narancslevek alapját adó sűrítmény a világpiacon, mint kedden. Az amerikai élelmiszer-felügyeleti hatóság ugyanis olyan gombaölő szert talált a sűrítményekben, amit több brazil gyártó is használ, de káros a fogyasztása. Ezt a szert az Európai Unió már kitiltotta. Aggasztó az is, hogy a legnagyobb floridai narancsültetvényeken erős fagyok vannak.

Több szakértő szerint túlreagálta a piac a narancslével kapcsolatos híreket, amikor kedden 34 éves csúcsra, fontonként 2,1275 dollárra emelkedett az alapanyag ára a határidős piacon. A napon belüli drágulás csaknem 10 százalékos volt. A befektetők elsősorban arra reagáltak, hogy a legnagyobb amerikai élelmiszer-biztonsági szervezet bejelentette, hogy megtiltaná azon termékek behozatalát, amelyek tartalmazzák a karbendazim nevű gombaölő szert. (A karbendazimot az EU már kitiltotta.) Az adalékanyagot széles körben használják Brazíliában, ahonnan az amerikai import nagy része származik. Brazília a legnagyobb beszállítója az Egyesült Államoknak és a világ 60 százalékát is a hatalmas dél-amerikai ország látja el a sűrítménnyel, amit egyébként hatalmas tömbökben, fagyasztva forgalmaznak.

A narancslé fogyasztás az Egyesült Államokban amúgy is hosszú ideje csökkenő tendenciát mutat, a fogyasztók egyre inkább más italok felé fordulnak. Az elmúlt évtizedben a negyedére esett vissza a kiskereskedelemben eladott mennyiség. Az amerikai narancslépiac nagy részét a két legnagyobb üdítőital-gyártó, a Pepsi és a Coca Cola uralja. Előbbi a Tropicana, utóbbi a Minute Maid és a Simply juices gyártója. Hétfőn az élelmiszer-felügyelet azt közölte, hogy az egyik meg nem nevezett cég kis mennyiségű karbendazimot talált a saját termékében, miközben ugyanezt az anyagot kimutatták a brazíliai szállítmányokban is.

Egyelőre nagy a bizonytalanság, egyik cég sem ismerte el, hogy az ő termékében találták-e a tiltott szert, igyekeznek nyugtatni a fogyasztókat – írta a privatbankar.hu. Közben a brazíliai forgalmazók és termesztők egyik vezetője arról tájékoztatott, hogy az amerikai hivatal még nem tette egyértelművé, hogy valóban kitiltja a szállítmányokat az országból. Az illetékes azt is mondta, hogy a brazil termelők hajlandóak mellőzni a karbendazim használatát a jövőben.

Közben további áremelő tényező volt az is, hogy szokatlanul kemény a tél Floridában, ami a legnagyobb Amerikai narancstermő vidék. A floridai időjárással kapcsolatos hírek hagyományosan érzékenyen érintik a nagyon szűk narancslé-piacot. Az amerikai gyártók egy része is innen szerzi be az alapanyagot és csak a fennmaradó szükségletet pótolják Brazíliából.

 

Ezek is érdekelhetnek