Veszélyben Európa és az USA!

A Hatalom a mezőgazdaságban című jelentés szerint az Egyesült Államok egyelőre a legnagyobb szereplő a világ mezőgazdaságában, és az EU szorosan követi őt. Mögöttük Kína, Oroszország, majd Nagy-Britannia következik.

Gazdanet2012. 01. 05. csütörtök2012. 01. 05.
Veszélyben Európa és az USA!

Természeti erőforrások híján, valamint Kína, Oroszország és Brazília növekvő súlya miatt veszélyben az Egyesült Államok és Európai Unió vezető szerepe az világ élelmiszer-termelésében és mezőgazdaságában - írta szerdán egy frissen közzétett jelentésre hivatkozva a The Guardian című brit napilap hírportálja, melyről az MTI számolt be. A brit mezőgazdasági vezetők által összeállított jelentés szerint a brit agrárszektornak is "jelentősen" növelni kell a termelését, ha nem akar veszíteni nemzetközi befolyásából.

A Hatalom a mezőgazdaságban című jelentés szerint az Egyesült Államok továbbra is a legnagyobb szereplő a világ mezőgazdaságában, és az EU szorosan követi őt. Mögöttük Kína és Oroszország következik, majd rögtön utánuk Nagy-Britannia. A trió után következik Japán, Ausztrália Új-Guineával, Új-Zélanddal, Melanéziával, Mikronéziával és Polinéziával együtt, majd Brazília. A sorrend alapjául szolgáló mutatót (global power index) többek között a Kereskedelmi Világszervezet, az amerikai mezőgazdasági minisztérium és az ENSZ adatai alapján számolták ki.

A jelentés szerzői, a Skót Agrártestület munkatársai szerint a folytatódó brit "hatalom" a változatlanul fennálló politikai befolyásnak és az erős export- és importpiacoknak köszönhető, de veszélybe sodorhatják a hiányos természeti és ásványi erőforrások. A kedden megnyílt, és az ágazat vezető lobbicsoportjait tömörítő Oxfordi Agrárkonferencia megbízásából készített jelentés szerint az országnak jobb termelékenységre van szüksége ahhoz, hogy megtartsa vezető helyét.

Cedric Porter, a Oxfordban tartott éves konferencia elnöke szerint felül kell vizsgálni azt a gazdáknak tett javaslatot, hogy a gazdaságok 7 százalékán "kíméljék a természetet", és hogy az ökoszisztémák változatosságát veszélyeztető nagy monokultúrák megtörésére legalább háromfajta terményt vessenek. A gazdák szerint nem világos, a szóban forgó javaslatok mennyire környezetbarátok.

Porter szerint felül kell vizsgálni a környezetvédelmi, élelmiszeripari és agrártárca által kidolgozás alatt lévő, a bürokrácia csökkentését célzó agrárszabályozást is. "Ha közpénzt költünk, ezt úgy kell tennünk, hogy óvjuk a természetet, de találjuk meg a helyes arányt" - mondta. Porter elutasította azokat a bírálatokat is, amelyek szerint az ágazat túlságosan lazán kezeli a természet-, talaj- és vízvédelmi előírásokat, mondván, hogy a brit farmerek az elmúlt években korszerűsítették a földgazdálkodást és állatjóléti normáik világszerte a legmagasabbak között szerepelnek. A szakértő rámutatott a takarékosság fontosságára, tekintettel a magas világpiaci műtrágya-, üzemanyag- és takarmányárakra, valamint a vízhiány miatti növekvő aggodalmakra.

Mary Creagh, az árnyékkormány környezetvédelmi minisztere szerint a brit agrárágazat rugalmas, de szüksége van a kormány támogatására, hogy megőrizhesse a világban játszott szerepét. "Nem fogunk munkahelyeket létrehozni és növekedést elérni az alacsony szintű környezetvédelem, illetve a normák csökkentése érdekében folytatott versenyfutásban" mondta.

Ezek is érdekelhetnek