6,5 milliárd forrást talált az agrártárca

Újabb forrásokat csoportosít át a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és -átállításának szabályozásáról szóló rendeletmódosítást.

Gazdanet2012. 03. 30. péntek2012. 03. 30.
6,5 milliárd forrást talált az agrártárca

A VM célja, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást, a szőlőültetvények megújítására lehessen fordítani. A tárca a jogszabály-módosítással lehetővé teszi, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a keretkimerülés miatt elutasított egyéni terveket is elfogadhassa. Azoknak a gazdálkodóknak, akiket keretkimerülés miatt tavaly elutasítottak, 2012. április 20-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy továbbra is fenntartják ültetvény-korszerűsítési szándékukat. Újabb egyéni terv befogadására nincs lehetőség.

A 2012-re eredetileg tervezett 5,5 milliárd forint kevés volt arra, hogy minden támogatási igényt jóváhagyjon az MVH. Még mintegy 700 kérelmező várja, hogy nemzeti forrásból felszabaduló pénzek átcsoportosításával megújíthassa szőlőültetvényeit a következő években. Az összes igényt nem fedezik teljesen az átcsoportosított összegek. Az MVH először a fiatal gazdálkodók egyéni terveit hagyja jóvá, ezután az eredetileg benyújtott egyéni tervek beérkezési sorrendje alapján dönt.

A szőlő- és bortermelők az újabb forrással összesen mintegy 12 milliárd forintos összeghez jutnak idén és jövőre ültetvényeik átalakítására. Mint ismert, az Európai Unió 2015-től el akarja törölni a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért hazánk nem támogatja a szőlőtelepítés liberalizációját. A rendeletmódosítás 2012. március 31-től hatályos.

Ezek is érdekelhetnek