Adó- és versenyhivatali nyomozás a Négy Mancs ellen

Versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Négy Mancs Alapítványt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt - közölte Budai Gyula, elszámoltatási kormánybiztos. Az eljárás 2006-ra visszamenőleg kiterjed minden, a Négy Mancs által végzett sajtókommunikációra.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 04. vasárnap2012. 03. 04.
Adó- és versenyhivatali nyomozás a Négy Mancs ellen

Az MTI által bemutatott közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi irodájának a kormánybiztos részére megküldött leveléből kiderül, hogy a versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Vier Pfoten International nemzetközi szervezetet és leányszerveződését, a Négy Mancs Alapítványt is. Az eljárás két tárgyban indult meg: a "fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat" és a "fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának" tilalmának megsértése miatt.

Az elszámoltatási kormánybiztos - aki augusztus vége óta vizsgálja a Négy Mancs - Alapítvány az Állatvédelemért működését - úgy véli: az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy az alapítvány magyarországi tevékenysége "német-osztrák gazdasági lobbi érdekeket szolgál", amelynek "egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról".

Budai Gyula két hete levélben fordult a Négy Mancshoz, egyebek mellett arról érdeklődve: miért kezdeményezte a szervezet, hogy a Kaufland német áruházlánc feketelistára tegye a magyar kacsa- és libamájat, illetve Marcus Müller alapítványi képviselő milyen gazdasági kapcsolatban van az említett német áruházlánccal.

Az alapítvány mind a mai napig nem adott választ arra, hogy ez az összeg hogyan került hozzá. Budai Gyula közleményében emlékeztet arra, hogy e körülmények tisztázása végett kezdeményezett korábban eljárást a Nemzeti Adó -és Vámhivatalnál, és a NAV vizsgálatának lezárását követően dönti majd el, szükséges-e a Négy Manccsal szemben büntetőjogi lépések megtétele