Ángyán József megint beszólt

Nem ezt ígértük, elveszítjük a vidéket – ezekkel a szavakkal kérte számon a fideszes Ángyán József a Nemzeti Földalap elnökén szerdán a Mezőgazdasági Bizottság ellenőrző testülete előtt azt, hogy miért nem a családi vállalkozások kapják az állami földek bérleti jogát.

Gazdanet2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.
Ángyán József megint beszólt

A Mezőgazdasági Bizottság ellenőrző testülete előtt a volt államtitkár arról számolt be szerdán, hogy a fejér megyei Kajászón saját maga járt utána, miért egy tetőfedő építési vállalkozó nyerte el a földek kétharmadát, vagy a csákvári volt állami gazdaságvezető tisztségviselője és családtagjai hogyan kaphatták meg a földeket négy település körül – olvasható az atv.hu-n.

A tárca képviselője és a földalap vezetője a kritikákra azt válaszolta, hogy nézzék meg újra a pályázati kiírásokat és utána bírálják a földkiosztást. A Nemzeti Földalap elnöke, Sebestyén Róbert most azt mondta, hogy az első Orbán-kormány idején született kormányrendelet alapján titkosak a bírálati szempontok. Sebestyén egyben cáfolta azt is, hogy a nagybirtokosoknak és a már földet használó nagytőkéseknek kedvezett az állami földbérleti kiírás. „Minden 2. hektár föld kis- és középgazdálkodásra alkalmas csak, minden 5. pedig mikroterület” – érvelt a Nemzeti Földalap elnöke.

Közben a lepsényi, a Fejér megyei és az alföldi gazdák képviselői tiltakoztak a Vértanúk terén. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa szerint a földek 1 százalékát érintő pályáztatás fair. „Ez olyan, mintha az olimpián az olimpiai bajnokról nem beszélne senki, csak arról, hogy hányan maradtak le” – válaszolt a kritikákra a miniszteri biztos.

Az LMP-s Szabó Rebeka a bizottság előtt egy példát emelt ki: „az a Buzakalász 66 Kft nyert, amelyről pontosan tudjuk, hogy Felcsút polgármesterének az érdekeltsége. Ő a miniszterelnök úr által alapított futballakadémia elnöke. Az ő felesége és testvére is jelentős területeket nyert”.
Az MSZP-s Gőgös Zoltán volt államtitkár szerint egyszerűbb volna a győztesek névére kiírni a pályázatokat. A fideszes Ángyán József pedig, aki nemrég lemondott államtitkári posztjáról, azt mondta: Lepsényben jogellenesen ki sem írták a pályázatot, csakhogy a kívánt vállalkozás művelhesse a földet, másik két esetben, például Kajászón a kiírt pályázatot nem helyben lakók, de nem is családi gazdák nyerték. A volt csákvári állami gazdaság egykori vezető tisztségviselője, fő részvényese és családtagjai – Ángyán szerint – elnyerték a környező négy település összes földjét – összesen 570 hektárt.

A Nemzeti Földalap elnöke azzal nyugtatta az ellenzéket, hogy a konkrét pályázatok kiírási feltételeit is nézzék meg, és úgy bírálják a kormányt.
 

Ezek is érdekelhetnek