Az átlag kétszeresével nőtt az élelmiszer-kereskedelem januárban

A KSH szerint a magyar kiskereskedelmi forgalom volumene 2012. januárban 0,6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Nőtt a forgalom a 47%-kal részesedő élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben és a 10%-át adó bútor és műszaki cikk üzletekben, viszont a 19%-os súlyt képviselő üzemanyagtöltő állomásokon csökkent.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 26. hétfő2012. 03. 26.
Az átlag kétszeresével nőtt az élelmiszer-kereskedelem januárban

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. januárban 562 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai januárban 1,1%-kal meghaladták az előző év januári szintet.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2,0%-kal emelkedett. Az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása vegyes képet mutatott. Továbbra is kiemelkedő volt a növekedés az összforgalomból csekély részt képviselő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Dinamikusan bővült a forgalom volumene az illatszer-, – az előző évi alacsonyabb bázishoz képest – a textil-, ruházati és lábbeli- és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben; valamint a bútor- műszakicikk-üzletekben. Ezzel egy időben a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk; a gyógyszer-, gyógyászati termék, valamint a használtcikk-üzletek az előző évinél kisebb volumenű forgalmat értek el. Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak, az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem és a nem élelmiszer-kiskereskedelem januári volumene is a decemberihez hasonlóan alakult, az üzemanyagkutaké viszont 0,8%-kal nőtt.
 

Ezek is érdekelhetnek