Bajban a hazai tejpiac

Egy hét alatt két magyar tejüzemre is lakat került. Mi lehet a baj, hiszen a fogyasztók keresik a termékeket, s az ellátásban már 40 százalék fölötti az import?

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 28. szerda2012. 03. 28.
Bajban a hazai tejpiac

Nem hallani sok panaszt a tejtermelőktől: egy év óta folyamatosan emelkedik a tej felvásárlási ára, igaz bő két évig csak veszteséget hozott a tehéntartás. Ma viszont már 85-100 forint között veszik át a tejet. És sok magyar tejüzemnek éppen ez okot fejtörést, annyira, hogy több cég a bezárás mellett döntött.


A múlt héten jött a hír, hogy a hazai boltokban az utóbbi évben Magyar Tej néven ismertté vált márka gazdája, a Magyar Tejtermék Kft. ellen indult felszámolási eljárás a hírek szerint. A korábban Tiszatej néven ismert rakamazi cég a nyereséges évek után 2010-ben jelentős veszteséget halmozott fel: 1,2 milliárd forint forgalom mellett adózás előtt 47 millió forint veszteséget könyvelt el. Ráadásul kötelezettségállománya 2010-ben meghaladta a 230 millió forintot.
A hét elején érkezett a hír, hogy a néhány éve egymilliárd forintos beruházással felépített komádi tejgyárban hónapok óta nincs folyamatos termelés. Az Ökotej Zrt.-nél most a cég átszervezése folyik, s várhatóan áprilisban kezdi meg ismét termelését, de csak fokozatosan pörgetik fel azt. Itt a beruházási hitel fizetése a fő teher, no és a két-három évvel ezelőtti 45-65 forintos mélységbe zuhant tejár már említett szintre történt növekedése.


A tejüzemek manapság kettős szorításban vannak: nő az alapanyag, az energia, munkabér és már terhek költsége, ugyanakkor a bolti árak alig emelkedtek. Óriási a nyomás az import oldaláról: a nagy bolthálózatok külföldi – német, lengyel, holland, szlovák – és sokszor gyanúsan olcsó termékeket vesznek és kínálnak. Az elszegényedő lakosságnak pedig igen sokat számít, hogy 180, vagy 250 forintért kap tejet, 1600 helyett 1200 forintért egy kiló sajtot. Így egy sor magyar tejipari cégnél egyre csökken a termelés fenntartását szolgáló haszon, fejleszteni alig tudnak, új, a vevőket csábító újításokat alig találni.


Mindennek hatására a hazai tej-, tejtermékfogyasztásnak 45 százaléka importból származik, holott tej ennél több termelődik itthon, viszont egyre nagyobb a folyó tej exportunk. Olasz, görög, balkáni vevők kamionszám viszik ki a frissen fejt tejet és a gyenge forint hatására jó árat – 100 forint körül literenként – veszik át a nagyobb üzemektől az alapanyagot. Főként a kisebb és kevésbé tőkeerős feldolgozók egyre többször szembesülnek azzal, hogy nem képesek elég és olcsóbb tejet felvásárolni.
 

Ezek is érdekelhetnek