Fazekas: gyorsan lecsapunk a földspekulánsokra!

Elfogadta a kormány a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illegális földvásárlásokra vonatkozó jogszabály-előterjesztését. A szakminiszter gyors és hatékony fellépést ígér a zsebszerződések ügyében: bizottságot állítottak fel annak érdekében, hogy kiszűrjék a gyanús földszerződéseket.

Gazdanet2012. 03. 30. péntek2012. 03. 30.

Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

Fazekas: gyorsan lecsapunk a földspekulánsokra! Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

A vidékfejlesztési tárca vezetője elmondta, az érintett hatóságok és minisztériumok együttműködve, összehangoltan ellenőriznek minden olyan földszerződést, melyre a gyanú árnyéka vetül. Hozzátette, hogy ennek érdekében a bizottság jogi és technikai eszközöket fog kidolgozni a közeljövőben. Fazekas Sándor elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy jogállamban megtörténhessen az, hogy valaki spekulációs céllal tudjon földet vásárolni. A magyar földnek – fogalmazott – magyar gazdák kezében kell maradnia.

A miniszterelnök és Fazekas Sándor az elmúlt két év mezőgazdaságot érintő kormányzati intézkedések eredményeiről és a jövőben előttük álló feladatokról egyeztetett. Megállapították, hogy a mezőgazdaság helyzete nagyban javult, a változások kedvező irányba haladnak.

Giró-Szász András kijelentette, hogy a kormány megalakulása óta vallja, a mezőgazdaság stratégiai ágazat, és a magyar gazdaság csak akkor van biztonságban, ha erős vidékre támaszkodhat, ezért helyre kell állítani a mezőgazdaság becsületét, és meg kell újítani a korábbi kormányok vidékpolitikáját. A korábbiakhoz képest mára határozottabb nemzeti érdekérvényesítés valósult meg EU-s szinten, gyorsabbá váltak a kifizetések, a családi gazdaságokat megerősítette, és a jövőben is erősíteni kívánja a kormányzat.
 

Ezek is érdekelhetnek