Furcsa gesztus: adótörvényt véleményezhet a nép

A kormány tervei szerint még a nyáron, - 2012.július 1-jén – életbe lépne az a törvénymódosítás, mely szerint a mezőgazdaságban fordított áfa-fizetést kell és lehet majd alkalmazni. Erről a törvényt előkészítő Nemzetgazdasági Minisztérium érdekes módon társadalmi egyeztetést kezdeményezett.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 26. hétfő2012. 03. 26.
Furcsa gesztus: adótörvényt véleményezhet a nép

Elkezdődött a fordított adózás mezőgazdasági bevezetését célzó előterjesztés társadalmi vitája - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szakértők szerint további fehérítő intézkedésekre is szükség van.

A fordított adózás lényege, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, az áfa megfizetésére a vevő kötelezett. A közlemény szerint a mezőgazdaságban előforduló áfa-csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, amely már zavarja az ágazat normális működését, rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált. A tervek szerint a gabona-, az olajosmag- és fehérjenövény-szektorban vezetik be a fordított adózást. A tervezet megtekinthető a kormany.hu honlapon.
 

Ezek is érdekelhetnek