Kertészek figyelem: új támogatási rendelet!

A vidékfejlesztési miniszter friss rendelet értelmében ebben az évben a zöldség és gyümölcstermesztők által létrehozott termelői csoportok összesen 1,4 milliárd forint magyar támogatást vehetnek fel. Ez egészül ki további 2,8 milliárd forintnak megfelelő uniós pénzzel, mivel e támogatás 25 százalék nemzeti, 50 százalék uniós forrásból áll össze.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 26. hétfő2012. 03. 26.

Kép: Rappai Virág ctromterméseivel. Disznövény termesztő. 2011.04.15. Fotó: Bohanek Miklós

Kertészek figyelem: új támogatási rendelet!
Rappai Virág ctromterméseivel. Disznövény termesztő. 2011.04.15. Fotó: Bohanek Miklós

Megjelent a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelet módosítása a Magyar Közlönyben. A Vidékfejlesztési Minisztérium 1,4 milliárd forintot különített el 2012-ben a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető. A csoportok megalakulásukkor legfeljebb öt évre kaphatnak támogatást, amelynek mértéke az éves nettó árbevétel arányában változik. Az első és a második évben bevételük 10, a harmadikban 8, a negyedikben 6, az ötödikben 4%-ának megfelelő összeghez juthatnak.

A csoportok tőketámogatást is igényelhetnek az elismerésük feltételeként megvalósítandó beruházásaikhoz. Az Európai Unió a beruházási érték 50%-át téríti meg, amelyhez a nemzeti költségvetés további 25 %-os kiegészítést biztosít. A rendelet részletei itt találhatóak.

 

Ezek is érdekelhetnek