Kirúgták Poppot, mert nem tagadta meg a GMO-t!

Az agrártárcához tartozó Agrárgazdasági Kutató Intézetből menesztették Popp József, nemzetközi hírű agrárkutatót, mert nem vetette el a genetikailag módosított szervezetekkel történő gazdálkodás létjogosultságát, s ennek hangot is adott. Megdöbbentő, de igaz: Popp az alaptörvénnyel ellentétes tevékenységet végzett, mikor erről nyilatkozott!

Gazdanet2012. 03. 30. péntek2012. 03. 30.
Kirúgták Poppot, mert nem tagadta meg a GMO-t!

Eltanácsolták a vidékfejlesztési tárca Agrárgazdasági Kutató Intézetéből (AKI) Popp József főigazgató-helyettest – értesült a Figyelő. Popp a BBC Science Focus januári számában megjelent interjúban úgy nyilatkozott, hogy a génmódosított növények hasznosak a világélelmezés és Magyarország szempontjából is. Agrárberkekben úgy tudják, ezzel a véleményével kiverte a biztosítékot a Vidékfejlesztési Minisztériumban az unió szerte ismert szaktekintély, mivel szavait úgy értelmezték, hogy az alaptörvénnyel ellentétes tevékenységet végzett. Az eset pikantériája, hogy Popp decemberben adta az interjút, amikor az új alkotmány még nem is lépett életbe. Az érintettet hiába próbálták elérni, a telefonját még a neve napján sem vette fel, de a tárcánál megerősítették a hírt.

A menesztést azzal magyarázták, hogy az illető GMO- lobbista (Genetically Modified Organisms – genetikailag módosított élőlények), ezt hangoztatta is, ami a köztisztviselői státusszal összeegyeztethetetlen. Főleg azok után, hogy az alkotmányban is deklarált az ország mezőgazdaságának genetikai módosítási, vagyis GM-mentessége. Eszerint „mindenkinek joga van a testi és a lelki egészséghez, e jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával… segíti elő”. Az alkotmány azonban nem zárja ki az ilyen termékek magyarországi importját. Így olybá tűnhet, mintha a brazil GM-szója nem, csak a magyar gazda által megtermelt ártana az egészségnek.

Popp József felmentése megdöbbentette a szakmát, főleg a géntechnológiával foglalkozó kutatókat, ugyanakkor új lendületet adott a génmódosított termékek hangos ellenzőinek. Dudits Dénes, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában a génmódosított magyar szárazságtűrő búza előállításán dolgozó, szintén nemzetközi hírű professzor tevékenységét még nem érte ugyan hivatalos bírálat az alaptörvényt – ezek szerint – sértő kutatásai miatt, de egyes fórumokon már megkapta ezt a kritikát.

Ezek is érdekelhetnek