Mégsem spekuláns Forgács Barna cége - Helyreigazít a vidékfejlesztési tárca

Mégsem spekuláns Forgács Barna, akit és cégét tavaly novemberben ezzel vádolt meg az agrártárca sajtóközleményében. Erről most helyreigazítást adott ki a minisztérium.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 13. kedd2012. 03. 13.

Kép: NagykÎršs, 2009. ‡prilis 23. LegelÎ tehenek, szarvasmarha. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Mégsem spekuláns Forgács Barna cége - Helyreigazít a vidékfejlesztési tárca
NagykÎršs, 2009. ‡prilis 23. LegelÎ tehenek, szarvasmarha. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor



A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája 2011. november 24-én „Az NFA semmissé nyilvánította az Agrárgazdaság Kft. 5000 hektáros haszonbérleti szerződését” címmel közleményt adott ki. A közleménnyel kapcsolatban a tárca az alábbi helyreigazítást adja:
Az Agrárgazdaság Kft. többségi befolyást biztosító tulajdonosa –további 27 tagon felül - Forgács Barna, a Magyar Agrárkamara volt elnöke. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet helyszíni ellenőrzésének eredményeként megállapítható, hogy az Agrárgazdaság Kft. az általa haszonbérelt földeken mezőgazdasági művelést végez, így emiatt a társaság nem tekinthető spekulánsnak.”

Az eredeti hírében a tárca ezt közölte tavaly novemberben:
„Az Agrárgazdaság Kft. nulla forintos díjért közel húsz évig bérelt mintegy 5000 hektár földterületet. Ebben az időszakban a cég több mint két milliárd forint területhez kötődő támogatáshoz jutott. A Kft. tulajdonosa Forgács Barna, az Agrárkamara volt elnöke. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a jó erkölcsbe ütköző szerződést semmisnek nyilvánította és a terület visszaadására és elhagyására szólította fel az Agrárgazdaság Kft.-t. A kormány határozott szándéka, hogy rendet teremt a földpiacon. Ennek része, hogy a jó erkölcsbe ütköző, az államot megkárosító szerződéseket megszünteti. Az Agrárgazdaság Kft. haszonbérleti szerződéséhez hasonló ügyek felülvizsgálatával a kormány azt a célt kívánja megvalósítani, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek.”

Amint azt annak idején a Szabad Föld online is megírta Forgács Barna akkoriban azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a társaság nem fogadja el a döntést, amely kétszáz foglalkoztatott és mintegy tízezer haszonállat sorsát veszélyezteti, ráadásul azok a körülmények nem álltak fenn, amelyekre a földalapkezelő hivatkozott. Forgács Barna szerint az Agrárgazdaság Kft. folyamatosan emelkedő földbérleti díjat fizetett az államnak, és minden kiszámlázott kötelezettségét teljesítette. Hozzátette: az nfa döntése kétszáz állandó és 300-400 nyári időszakos munkahelyet veszélyeztet a cégnél, és kétségessé teheti mintegy tízezer haszonállat sorsát is. A vállalat 5000 sertést, 3000 szarvasmarhát 500 őshonos magyar szürke marhát és 500 juhot tart – tette hozzá a tulajdonos.

Ezek is érdekelhetnek