Minden harmadik zöldséget a maffia adja el az országban

A feketegazdaság, a jogbizonytalanság és a növekvő terhek miatt egyre több zöldség-gyümölcs termelői szervezet (tész) gondolkodik tevékenysége befejezésén - figyelmeztettek a veszélyre a FruitVeb vezetői az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának kertészeti albizottságának szerdai ülésén.

Gazdanet2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.
Minden harmadik zöldséget a maffia adja el az országban

Fordulóponthoz érkezett a zöldség-gyümölcs forgalmazás és ezzel együtt a tész-ek ügye a növekvő terhek, például a 27 százalékos áfa miatt, ami a feketekereskedelemben eltűnik - jelentette ki Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke. Fodor Zoltán, a FrutVeb ügyvezető igazgatója elmondta: a feketekereskedelem 8-10 milliárd forint körüli illegális haszna az elmúlt évben több volt, mint a legális termelői értékesítés adózott eredménye.

Amíg a tész-eknél a kereskedelem és a foglalkoztatás legális, ezzel együtt áfát és járadékokat fizetni, szükséges beruházni, telephelyet, infrastruktúrát létrehozni, az amortizációt elszámolni, addig a feketekereskedelemben nincs beruházás, infrastruktúra, nincs legális foglalkoztatás, papíron kereskednek, és a szezon végén eltűnik a cég és az áfa - vezette le a tész-ek versenyhátrányának okait Fodor Zoltán.

A tész-ek tavalyi 40 milliárd forint körüli forgalma a teljes ágazat forgalmának közel 20 százalékát adja, míg becslések szerint az ágazat feketekereskedelme megközelítőleg 80 milliárd forintot tesz ki. Amíg az EU preferálja a tész-ek működését, addig a magyarországi szervezetekre ez nem mondható el - jelezte a a FrutVeb ügyvezetője. Példaként említette, hogy a nemzeti hatóságok nem egyértelmű, bonyolult szabályozással sújtják a tész-eket, a kereskedők ellenérdekeltek, hiszen konkurensek a szűkös árualapok megszerzéséért folytatott versenyben, a bankok pedig kockázatos ágazatként kezelve csak a legjobb tész-eket finanszírozzák. Farkas Sándor (Fidesz), az albizottság elnöke szerint a tész-ek talpon maradása érdekében a termelőket kell megnyerni, és azt a szemléletet erősíteni, amely a szövetkezés előnyeire világít rá – számolt be az MTI

Ezek is érdekelhetnek