Néhány nap maradt az adatszolgáltatásra!

Az évenként egyszer kötelező úgynevezett monitoring adatszolgáltatás határideje napokon belül lejár. Az idén körülbelül 28 ezer gazdálkodónak kell legkésőbb 2012. március 12-ig interneten megadnia gazdálkodásával kapcsolatos adatait – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 08. csütörtök2012. 03. 08.
Néhány nap maradt az adatszolgáltatásra!

Már csak néhány napjuk van azoknak, akik nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. 2012. március 12-én lejár az úgynevezett monitoring adatszolgáltatás határideje. Aki erről lekésik, vagy nem tesz eleget a jogszabálynak, szankciókra is számíthat. Ugyanakkor tudni kell, hogy egyszerűsödött az egyes agrártámogatást igénybe vevő, illetve elnyerő gazdákra vonatkozó úgynevezett monitoring adatszolgáltatást szabályozó rendelet.

Lényege, hogy az ügyfeleknek kevesebb monitoring adatot kell rögzíteniük az elektronikus felületen, illetve az adatszolgáltatásban érintett jogcímek száma ugyan bővült, azonban több esetben az adatokat az MVH más adatforrásból szerzi be, így több támogatás esetében az adatszolgáltatásban az ügyfeleknek nem kell közreműködniük.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és a Halászati Operatív Program (HOP) keretében támogatásban részesülő, illetve az üzemeltetési időszakon belül lévő ügyfelek kötelezettek monitoring adatszolgáltatásra.

Az adatszolgáltatás keretében az ügyfeleknek a 2011. évi gazdálkodására vonatkozó (a HOP esetében a 2010. évre vonatkozó pénzügyi adatokat is), az egyes támogatások esetében fontosnak ítélt mutatókat, jellemzőket – az MVH által kialakított elektronikus felületen - elektronikus úton kell megadni, méghozzá február 13. és március 12. között. Ebben a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatához (GISz) tartozó 202 tanácsadó és informatikai háttere ismét óriási segítségére van a gazdáknak.

Az adatszolgáltatás hiánya akár mulasztási bírságot is eredményezhet. A rendelet módosításával újabb jogcímek is szerepelnek az adatszolgáltatásra kötelezettek sorában, hiszen a tavalyi 39 EMVA jogcím helyett, 45 EMVA jogcímen rendelkezhettek gazdálkodók jogerős támogatási határozattal. Így ez évben már adatot kell szolgáltatnia pl. a baromfi telepek korszerűsítéséhez nyújtott támogatásban részt vevő gazdálkodóknak is.

Az önmagában több mint 14.000 ügyfelet érintő Agrár-környezetgazdálkodási programban támogatottra is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség.

Az alábbi jogcímek esetén azonban nincs adatszolgáltatási kötelezettsége a gazdálkodónak, mert az adatok egyéb adatforrásban rendelkezésre állnak:

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések tárgyában nyújtandó támogatások
Szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások
A mezőgazdasági utak fejlesztéséhez nyújtandó támogatások
Termelői csoportok létrehozásához és működéséhez nyújtandó támogatások
Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatások
A védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzésére nyújtandó támogatások
A genetikai erőforrások megőrzése intézkedés keretében a növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok ex situ megőrzéséhez nyújtandó támogatások
Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatások
Nem termelő mezőgazdasági beruházásokhoz nyújtandó támogatások
Erdő-környezetvédelemi intézkedésekhez nyújtandó támogatások
Erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatások (Nem termelő beruházások erdőterületen)
Mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások
Készségek elsajátítására, ösztönzésére és végrehajtására igénybe vehető támogatások
A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások

Az EMVA vagy HOP támogatásokban támogatási határozattal rendelkező gazdálkodók keressék a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóit, akik szakszerű tájékoztatást adnak és segítik az űrlap benyújtását az erre kialakított MVH elektronikus felületen, Ügyfélkapun keresztül.

A tanácsadókat felkereső gazdálkodók – mivel a tanácsadó technikai közreműködőként jár el – vigyék magukkal a meglévő MVH elektronikus jelszavukat is (PIN kódot), annak érdekében, hogy a gazdálkodó elektronikus felületét használni tudják.

Az adatszolgáltatásra már csak néhány nap áll rendelkezésre, így mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóival – javasolja a Magyar Agrárkamara.

Ezek is érdekelhetnek