Újra minősíteni fogják az éttermeket

Attól függően, hogy egy-egy vendéglátóhely mennyire felel meg a higiénés előírásoknak, minősítést kapnak. Útmutató készült a vendéglősöknek az élelmiszerek tárolási, felhasználási és szállítási szabályairól.

Gazdanet2012. 03. 12. hétfő2012. 03. 12.
Újra minősíteni fogják az éttermeket

Magyarországon tavaly több mint 1100 ételmérgezés történt, a hatóság pedig félmilliárd forintnyi bírságot szabott ki az élelmiszerbiztonsági szabályok megsértése miatt. A szállodák konyháján szigorúan ügyelnek, hogy maradéktalanul betartsák az összes élelmiszerbiztonsági előírást. A hűtőkamrákban például minden alapanyagot külön tárolnak, feldolgozásuk pedig csak alapos tisztítás után kezdődhet meg.

Van ellenpélda is. Az élelmiszerellenőrök minden évben több tonnányi romlott húst foglalnak le, ezeket sokszor kisebb vendéglőkben vagy mozgó árusoknál használják fel – számolt be a hirado.hu. Kisebb szabálytalanságok miatt viszont gyakran bírságolnak az ellenőrök. Sok vendéglős nem tudja például, hogy mit mivel lehet egy helyen tárolni.

A csaknem 300 oldalas higéniai útmutató ezekre a kérdésekre ad gyakorlati válaszokat az élelmiszerbiztonsági szabályok alapján. A kézikönyv gyakorlati példákkal magyarázza el az élelmiszerbiztonsági előírásokat. Bár a betartása nem kötelező, készítői remélik, hogy a vendéglátósok többsége használni fogja.

Valószínű, hogy jobb lesz az élelmiszerbiztonság a vendéglátásban, és fejlődni fog élelmiszerbiztonság terén a magyar vendéglátás. Vonzóbbá válik a fogyasztóknak és a turistáknak – hangsúlyozta Zoltai Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője. A hatóság tervei szerint hamarosan minősíteni is fogják az éttermeket és vendéglőket. Ez alapján pedig bárki könnyen eldöntheti majd, hogy hol mennyire ügyelnek az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására.
 

Ezek is érdekelhetnek