Könnyebben jut gyümölcshöz az iskola

Az agrártárca könnyített az iskolagyümölcs program feltételein, egyszerűbben igényelhetik az iskolák a termékeket, és a szállítók, a hatóságok adminisztrációja is csökken.

GazdanetO. Horváth György2012. 05. 29. kedd2012. 05. 29.
Könnyebben jut gyümölcshöz az iskola

A program célja, hogy az általános iskolás (1-4. évfolyamos) gyermekek friss zöldséghez és gyümölcshöz jussanak. A gyermekek érdekeit és a pedagógusok kérését is figyelembe véve – már a 2011/2012. tanévtől – az alsó tagozatos gyermekek az alma mellett más friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve 100%-os gyümölcslevet is kaphatnak.

A programhoz nyújtott támogatás feltétele, hogy a jogszabályban rögzített előírások alapján kössék meg a megállapodásokat. A támogatás mértéke tanulónként heti bruttó 200 forint. A forrás a termék árán felül tartalmazza a szükséges tárolási, csomagolási és logisztikai költségeket.

A mostani változtatás lényege, hogy a termelők, a termelői szervezetek, és társulásaik legfeljebb a szomszédos megyébe szállíthatnak zöldséget és gyümölcsöt. A gyerekeknek hetente legalább kétféle zöldséget és gyümölcsöt kell kapniuk.

A szállítható termékmennyiség iskolánként a tanulólétszámtól és a költségvetési forrástól függ, ami befolyásolja a szállítási időszak hosszát is. A rendelet meghatározza, hogy az iskolai munkarendhez igazodóan a szállítási időszak négy teljesítési időszakból áll, ami azt eredményezi, hogy összesen legalább huszonkét hétig kell gyümölcsöt vagy zöldséget szállítani.

Az EU által szabályozott iskolagyümölcs-programnál a tárca az adott tanév igényeihez mérten állapítja meg az egyes nemzeti szabályokat. A május 26-tól hatályos rendelet a 2012/2013. tanévi iskolagyümölcs-program végrehajtási szabályait tartalmazza.

Ezek is érdekelhetnek