Akár 20 százalékkal is csökkenhetnek a húsárak

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Baromfi Terméktanács örömmel üdvözli a „Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” nevű új csoportosulás aktivitását.

Gazdanet2012. 06. 18. hétfő2012. 06. 18.

Kép: Nagykőrös, 2010. március 25. Húsvéti sonkák a Donáth Élelmiszer Kft. húsüzemében. Fotó: Ujvári Sándor

Akár 20 százalékkal is csökkenhetnek a húsárak
Nagykőrös, 2010. március 25. Húsvéti sonkák a Donáth Élelmiszer Kft. húsüzemében. Fotó: Ujvári Sándor

Támogatják azt is, hogy a nagyobb feldolgozó vállalkozások e fórumon keresztül nevükkel és gazdasági méretükkel is támogatják a terméktanácsok és más érdekképviseleti szervezeteknek, évek óta az élelmiszerek ÁFA-tartalmának az európai átlag szintre történő csökkentése iránt kezdeményezésit.

A két szakmai szervezet közleményében úgy fogalmaz: ismert, hogy az egész hazai agrárágazatnak is igen komoly gondot jelent az, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb az áfa, amely részben az élelmiszer-fogyasztás csökkenésén keresztül, részben pedig a szürke-fekete gazdaság térnyerésével okoz súlyos problémákat. Mindezek miatt minden évben többször kezdeményezték és elengedhetetlennek tartották, tartják annak csökkentést. Minden a fekete és a szürkegazdaság visszaszorítását eredményező fórumot fontosnak tartanak, és azt üdvözli a terméktanácsok tagsága is.
A héten két nagyobb cég bejelentette, kezdeményezik a kormánynál az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, mert a 27 százalékos forgalmi adó szerintük kiesést okoz már a kisebb legális forgalom miatt a költségvetésnek, és a jogkövető vállalkozások működését is hátrányosan befolyásolja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek