Aranyárban a cseresznye!

Szerencséje van, akinek a kertjében terem cseresznye ebben az esztendőben. A gyümölcs terméktanács szerint ugyanis oda a termés 60-70 százaléka. Kicsit jobb helyzet a meggyesekben.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 10. vasárnap2012. 06. 10.

Kép: Nagykörű, Nagykörü meggyszedés, gyümölcsfák 2008.06.07. fotó: Németh András Péter

Aranyárban a cseresznye!
Nagykörű, Nagykörü meggyszedés, gyümölcsfák 2008.06.07. fotó: Németh András Péter

A cseresznyéből 60-70 százalékos terméskiesést, a tavalyi 7-8 ezer helyett 2-3 ezer tonnás termést valószínűsít a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb), meggyből pedig a 100 ezer tonnás éves terméshozamhoz képest idén 60-65 ezer tonnás termésre van kilátás.
Sok ültetvényen annyira kevés gyümölcs maradt, hogy nem is éri meg leszedni. A fővárosi nagybani piacon a tavalyinál drágábban, kilónként 1100 forintért jelent meg a belföldi cseresznye, és jelentős az import is. A belpiaci árak alakulására az importnak csak kisebb hatása van, mert az inkább a magyar cseresznyeexport szintjéhez igazodik - mondta a lapnak Csizmadia György, a FruitVeb gyümölcstermelői főbizottságának elnöke.

A meggy esetében a termelők szeretnék elérni a tavalyi árszintet. A 2011-es termelői árak 150-280-300 forint között szóródtak kilogrammonként az ipari felhasználásra szánt meggy esetében, amelyek egyébként jelentős, másfél-kétszeres emelkedés után alakultak ki. A szakértő szerint eddig még egyetlen termelőnek sincs szerződése, illetve árat is tartalmazó szerződése, mivel a döntően bérmunkában exportra termelő feldolgozók, konzervgyártók még nem tudtak velük megállapodni e szezonra – írta az MTI napi.hu-ra hivatkozva.

Ezek is érdekelhetnek