Dutyi vár a spekulánsokra – módosult a Btk.

A büntető törvénykönyv módosításával a parlament lehetővé tette, hogy a szabálytalan földtulajdonszerzéseket szankcionálja a magyar jog. A közreműködő jogászok is félhetnek, akit pedig földspekuláción kapnak rajta 1-5 év közötti szabadságvesztésre számíthatnak.

Gazdanet2012. 06. 28. csütörtök2012. 06. 28.
Dutyi vár a spekulánsokra – módosult a Btk.

A zsebszerződések elleni fellépés érdekében a kódex része lett a termőföld jogellenes megszerzése, amely egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, és nemcsak a szerződő felek sújthatók ilyen szankcióval, hanem a szerződés megkötésében közreműködő ügyvédek és közjegyzők is.

A portfolio.hu cikke által idézett Illés Angéla jogi blogjában azt írja a kódex ezen részének bevezetéséről, hogy "Természetesen, a termőföldre vonatkozó haszonbérleti, vagy használati jog (legyen az akár szívességi használat, vagy bármely más, a termőföld puszta birtoklására lehetőséget biztosító kötelmi jog) létesítése nem tiltott, nem semmis. Ezek a cselekmények csak akkor válnak bűncselekménnyé, ha a termőföld tulajdonjogának megszerzése, haszonélvezeti jogának, vagy a termőföldre vonatkozó használat jogának alapítása céljából az erre vonatkozó tilalmat kijátszva kötnek ilyen szerződést. Az elképzelések szerint az ügyészség biztosítani fogja, hogy közérdekből megtámadhassák a zsebszerződéseket, és módosítani fogják az ingatlan-nyilvántartási szabályozást is annak érdekében, hogy a nyilvántartásban megjelenő gyanús szerződéseket vizsgálni lehessen."

A döntéshozók azonban hagytak egy kiskaput is, de nem a jogi képviselőknek, hiszen a törvénykönyv hatálybalépéséig büntetlenséget, amnesztiát hirdetnek azoknak, akik ezeknek a szerződéseknek a hátterét felfedik, a körülményeket bejelentik a hatóságoknak, ám ez a korlátlan enyhítés nem vonatkozik az elkészítő ügyvédekre, közjegyzőkre.
 

Ezek is érdekelhetnek