Egyedül a gyümölcstermesztés adhat új agrármunkahelyet

A következő nyolc évben 80-150 ezer mezőgazdasági munkahely jöhet létre, igaz kétharmada szociális jellegű és nem piaci alapon, s leginkább a gyümölcs ágazatban – legalábbis az Agrárgazdasági Kutató Intézet tanulmánya szerint.

Gazdanet2012. 06. 08. péntek2012. 06. 08.
Egyedül a gyümölcstermesztés adhat új agrármunkahelyet

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) vitairatnak szánt szakértői tanulmánya szerint évente 10-18 ezer új munkahelyet biztosíthat a mezőgazdaság. A munkahelyek számának növekedése egyrészt új álláshelyek létrehozásából, másrészt a jelenlegi munkaerő egyenletesebb kihasználásából, valamint a feketemunka kifehérítéséből származhat. A kutatóintézet várakozásai szerint a bővítés egyharmada piaci alapon, másik része pedig szociális jellegű megoldásokkal hozható létre.

Az egyes mezőgazdasági ágazatok piaci kilátásai alapján 2020-ig egyedül a gyümölcságazatban bővülhet komolyabban a foglalkoztatás az AKI szerint, a magas élőmunka-igényű ágazatban ugyanis akár 20-30 százalékos növekedés is elképzelhető. Mérsékelt munkahely-teremtési lehetőség mutatkozik még a zöldségtermesztésben és az állattenyésztésen belül a sertéságazatban.

A vidéki foglalkoztatás növekedéséhez így a piaci alapú mezőgazdaság legfeljebb 26 ezer új munkahellyel járulhat hozzá. Az alaptermeléshez kötődő tevékenységek - például helyi feldolgozás és értékesítés - nyomán további 18-25 ezer munkahely jöhet létre. A szociális alapú foglalkoztatás bővítése újabb 50-75 ezer álláshelyet eredményezhet, míg a termelést elősegítő állami támogatások további 35 ezer munkahely létrejöttéhez járulhatnak hozzá - – derült ki az elemzést bemutató Magyar Nemzet írásából..
 

Ezek is érdekelhetnek