Hihetetlen! Megszűnik egy adó?

A kormánypárti javaslat eltörölné az idén ijesztően sok adminisztrációs problémát okozó katasztrófavédelmi hozzájárulást.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 10. vasárnap2012. 06. 10.
Hihetetlen! Megszűnik egy adó?

Óriási a bizonytalanság a gazdasági környezetben, hiszen június 5-én sem lehet tudni, hogy június 30-án meg kell-e fizetni egy közterhet vagy sem. Már csak azért is, mert a katasztrófavédelmi hozzájárulást maga a kormányzó párt is megszüntetné. Az ellenzék egyetértése mellett eltörölné a Fidesz a katasztrófavédelmi hozzájárulást. Az új adóból kevés bevétel származna, viszont óriási adminisztrációval jár, az érintettek köre pedig azt sem tudja, alanya-e az új adónak vagy sem. Sokszor a szakértők sem tudják.

A katasztrófavédelmi törvény módosítását fideszes képviselőkkel együtt előterjesztő Aradszki András (KDNP) expozéjában elmondta: a javaslat megszüntetné a katasztrófavédelmi hozzájárulást. Ennek oka - ismertette az MTI szerint-, hogy az új adóból alacsony bevétel származott volna és az adminisztrációs költségek mellett a nyereség is kérdéses lett volna. A katasztrófavédelem nem rendelkezik a hozzájárulás befizetésének ellenőrzéséhez szükséges kapacitással. Kontrát Károly belügyi államtitkár jelezte, a kormány támogatja a javaslat elfogadását. Koszorús László (Fidesz) a katasztrófavédelmi hozzájárulás kivezetésének szükségesség mellett érvelt, tudatva, hogy a nagyobbik kormánypárt támogatja a javaslatot.

Harangozó Tamás (MSZP) és Szabó Rebeka (LMP) is üdvözölte a hozzájárulás megszüntetését, amelyet a szocialisták már jóval korábban felvetettek. Az LMP szerint klasszikus kudarc az adó bevezetése és története, de felszólította a kormányt, hogy nevezze meg: miből fogják kipótolni a katasztrófavédelem számára a hozzájárulás kivezetésével kieső bevételeket.

Ezek is érdekelhetnek