Kicsit félve ünneplik a tej napját

Június 1-jén 160 országban ünneplik legfontosabb kalciumforrásunkat, a tejet. Miközben tejjel koccintva ünneplik a Tej Világnapját a Rippel Fivérek, Lola, és DJ Dominique a magyar tehenészek félnek a felvásárlási árak esésétől, a kormány piacellenes intézkedéseket kér, vár el kereskedőktől.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 01. péntek2012. 06. 01.
Kicsit félve ünneplik a tej napját

Világátlagban a Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, nem csupán országonként, de földrészenként is jelentősen eltérő mértékben. A Tetra Pak Hungária Zrt. adatai szerint a legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-Óceán térségében isznak, 93 liter fejenkénti éves fogyasztással. Észak-Amerikában 69 litert, Nyugat-Európában 67 litert isznak évente, míg Nyugat-Ázsiában mindössze 9 liter, Dél-Kelet Ázsiában pedig csupán 5 liter az átlagos fejenkénti tejfogyasztás évente.

Mi, magyarok nem csupán a világ, de az Európai Unió 61 liter / fős átlagát is felülmúljuk fejenkénti 67 literes éves tejfogyasztásunkkal. Magyarországon naponta átlagosan 1,8 dl tejet iszunk, ami azonban még mindig elmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől.

A hazai fogyasztás egyébként a nyolcvanas évek vége óta visszaesett. A termelők pedig az elmúlt másfél év jó tejárai után mostanában ismét a felvásárlási árak csökkenését tapasztalják, s persze rögtön állami segítséget kérnek, illetve az unióhoz fordulnak. Utóbbi – ha dönt – jó fél év múlva tud határozni valamiféle segítségről, a magyar kormány viszont alig tehet valamit: pénzbeni segítséget nem, de mást – például a legutóbbi erősen unióellenes intézkedéseket, javaslatokat, ajánlásokat tehet, mint például az árrés mértékének meghatározása a kereskedők számára, vagy éppen az import termékek árusításának leállítása önkéntes alapon. Az más kérdés, hogy lenne-e elég magyar sajt, és milyen áron: most a lakosság legalább egyharmada örül az 1100-1300 forint importnak, mert a magyar termék minimum 1500-1600 forint. Az UHT tejnél 130-140 a külföldi literje, míg a hazai 160-170-nél kezdődik akciósan.

Ezek is érdekelhetnek