Sok támogatást nem igényeltek

Még egy hétig lehet jelentkezni az agrártámogatásokért, igaz csak szankciók mellett. Eddig 177 771 egységes kérelem érkezett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A gazdálkodók összesen több mint 5 millió hektárra igényeltek területalapú támogatást. 2012. június 11-ig még benyújtható az egységes kérelem, de a támogatási összeg május 15-től munkanaponként már 1%-kal csökken.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 04. hétfő2012. 06. 04.
Sok támogatást nem igényeltek

Azok a termelők, akik 2012. június 1-től többlettámogatási igény bejelentése miatt módosítják egységes kérelmüket, június 11-ig tehetik ezt meg a módosított támogatási jogcímeknél május 31-től munkanaponként 1 %-os támogatásösszeg csökkenéssel. A 2012. június 11. után benyújtott egységes kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, illetve a többlettámogatási igények módosítását nem fogadja el.

Az idén bevezetett jogcímek közül az elkülönített bogyós gyümölcs támogatásra a várt kérelmeknek csak mintegy 35%-a érkezett be. Az a termelő igényelheti ezt a forrást, aki 2008-ban rendelkezett az egységes területalapú támogatásban jóváhagyott földieper, vagy málna területtel. Az MVH több mint 600 ilyen ügyfelet tart nyilván, azonban eddig körülbelül csak 220 gazdálkodó igényelte a támogatást. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki elmulasztja 2012. június 11-ig az igénylést, annak az MVH nem fizet elkülönített bogyós támogatást.

Az idén megnyílt Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodók kompenzációs támogatására eddig mintegy 2500 gazda nyújtott be kérelmet. Annak ellenére, hogy a beadott kérelmek száma az előző heti adatokhoz képest jelentősen növekedett, még mindig jóval kevesebb, mint az előzetesen várt kérelemszám. 2012. június 11-ig a Natura 2000 területen gazdálkodók még benyújthatják az igényeiket a kompenzációs támogatásra.

Az idén megnyílt a lehetőség, hogy a korábban kimaradt gazdálkodók újból belépjenek a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programba. Felhívjuk a termelők figyelmet arra, hogy aki 2012. június 11-ig nem csatlakozik a programhoz, később erre már nem lesz lehetősége, így 2013 végéig kimarad abból.

Hatvanöt százalékos díjtámogatást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti forrásból az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási díjhoz. Június 11-ig még a díjtámogatást is igényelhetik az egységes kérelemben azok a termelők, akik biztosítást kötnek az időjárási kockázatokkal szemben.

Ezek is érdekelhetnek