120 millió génmegőrzésre

A hazai mezőgazdaság sokszínűségének megőrzése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten fontosnak tartja a genetikai erőforrásaink, mint nemzeti örökségünk megóvását. Ezért idén is 120 milliós pályázati forrás áll rendelkezésre génmegőrzésre.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 17. kedd2012. 07. 17.
120 millió génmegőrzésre

A biológiai alapok, a genetikai változatosság védelme a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú, hiszen ezek jelentik az alapját új, a változó körülményekhez alkalmazkodni képes fajták nemesítéséhez, tenyésztéséhez.  Ennek érdekében a vidékfejlesztési miniszter az állami génmegőrzési feladatok ellátására 2012-ben is pályázatot hirdet. A támogatásra 119,7 millió forint áll rendelkezésre.

A támogatás fő célja a mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése, valamint bizonyos őshonos mezőgazdasági állatfajták génmentése, megőrzése, fenntartása és védelme. A támogatásra a nemzeti génvagyon részét képező, a Növényi Diverzitás Központ által nyilvántartott növényi génkészlettel (beleértve a mezőgazdasági jelentőségű mikroorganizmusokat is), vonal- és fajtagyűjteménnyel, vagy törzsültetvénnyel, törzsgyűjteménnyel rendelkező jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok jogosultak.

A felhívásban megadott őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében támogatás olyan esetben adható, ha az adott faj vagy fajta európai uniós forrásból nem kaphat támogatást. A támogatáshoz nem szükséges önerő, a tárca által nyújtott előfinanszírozás mértéke 100 %. A pályázat benyújtásának határideje: 2012. augusztus 13.

Ezek is érdekelhetnek