40 milliárd istállókra, ólakra

Augusztustól 40 milliárd forintot lehet igényelni állattartó telepek korszerűsítéséhez. A pénzt az Európai unió biztosítja.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 03. kedd2012. 07. 03.

Kép: FöldĂĽgyek földosztás állami földek bĂ©rleti joga Nagyesztergár TehenĂ©szet, szarvasmarha, tehĂ©n 2012.05.04. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter, Fotó: Nemeth Andras Peter

40 milliárd istállókra, ólakra
Földügyek földosztás állami földek bérleti joga Nagyesztergár Tehenészet, szarvasmarha, tehén 2012.05.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Támogatási kérelmek augusztus 1-31. között nyújthatók be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a 61/2012. (VI. 29.) VM-rendelet alapján, mely állattartó telepek korszerűsítését teszi lehetővé. A pénzt az Európai unió biztosítja. A konstrukció keretében vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az ügyfél egy vagy több állattartó telepére a képződő trágya kezeléséhez, tárolásához és felhasználásához, az állati férőhelyek kialakításához, a jó minőségű takarmányozáshoz, az állattartási munkafolyamatok korszerűsítéséhez és a telepi állategészségügyi helyzet javításához. A támogatási kérelem benyújtásakor igazolni kell, hogy mezőgazdasági üzem mérete a 2011. teljes naptári évre számított átlag adatok alapján a 4 európai méretegységet (EUME) meghaladja.

A rendelet szerinti támogatás forrása az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) származik. A támogatási keretösszeg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül az állattartó telepek korszerűsítése alintézkedéshez rendelt minimum 40 milliárd forint azzal, hogy a források 10 százalékát kisértékű beruházásokra kell fordítani. A támogatás összege kisértékű beruházásoknál nem haladhatja meg a 25 millió forintot, egyéb esetben megvalósítási helyenként nem haladhatja meg a 867 297 060 forintot. A támogatási kérelmet augusztus 1. és 2012. augusztus 31. között lehet benyújtani az MVH-ügyfél lakóhelye, vagy székhelye szerint illetékes megyei kirendeltséghez az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon.
 

Ezek is érdekelhetnek