Csúcsra került a Kedves!

Ahogy az az Európai Unióban megszokott, a területalapú támogatással egy időben fizetik ki idén is a tejtermelők különleges támogatását. Amennyiben Brüsszel engedi, úgy már október közepétől, december helyett. E célra az EU 157 milliárd forintot biztosít a magyar gazdáknak. Elkél e pénz, mert nagy baj is lehet a tejtermelésben.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 24. kedd2012. 07. 24.
Csúcsra került a Kedves!

Természeti károk negatív hatásait tompítandó, a kormány arra kérte az uniót, hogy az idén is korábban, december helyett már október 16-tól kifizethető legyen a gazdálkodók területalapú támogatásának legalább fele és ezzel párhuzamosan az úgynevezett különleges tejtámogatás egy része. Előbbire az EU 150, utóbbira 6,7 milliárd forintot biztosít a magyar költségvetésnek. A kifizetést a magyar hatóságok kezdik el, majd a pénzt az EU később utalja. A kormány biztosít ennyi pénzt, derült ki a legutóbb egy hét nyilatkozataiból.

Erről beszélt Fazekas Sándor is Mezőfalván, ahol megünnepelték azt a tehenet, mely 2000-ben született, már 9 borjat nevelt fel és eddigi életében már 130 ezer liter tejet adott. Mostanság a Kedves névre hallgató jószágot naponta háromszor fejik és átlagosan 42 liter tejet ad. A Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. egyébiránt Kedves mellett még 2000 tehenet és 2000 hízó marhát tart, s meghatározó Fejér megye mezőgazdaságában növénytermesztési ágazatával is.

Fazekas Sándor elmondta: a szarvasmarha-állomány az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt, és mára meghaladta a 700 ezret. A 335 ezres tehénállomány egy év alatt nyolcezerrel gyarapodott. Kiemelte, hogy az ágazat szereplőivel összefogva készülnek a tejkvótarendszer közelgő megszűnésére. Emlékeztetett, hogy 2015-től nem lesz mennyiségi korlát, ami visszafogja az erős tejtermelő országokat.

Ezzel ellentétes mozgások várhatók a következő hónapokban: a Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmánya holnap tart tanácskozást, hogy megbeszéljék, miként kerülhető el a tehénállomány tömeges kivágása. Fél év alatt ugyanis megint – három éve volt egy nagy piaci krízis – 10-15 százalékot esett a tej átvételi ára, ugyanakkor az aszály miatt a legelőkön külön etetni kell a jószágokat, a kukoricatáblák sok helyen kisültek, a legelők egy része kiszáradt, a fejős állatok az elmúlt hetek kánikulájába naponta egymillió literrel adtak kevesebbet.

Ráadásul Brüsszel a múlt héten döntött: nem segít a tejeseken, nem lát krízis helyzetet, holott lengyel, magyar és francia gazdálkodó szervezetek és kormányok kérték erre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek