Minden negyedik import dinnyével baj van

Ellenőrizték a dinnyeárusokat: 146 magyar és 60 import közül az elsőben 10, a külföldi dinnyék negyedénél találtak hiányosságot.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 19. csütörtök2012. 07. 19.
Minden negyedik import dinnyével baj van

Miközben elindult a magyar dinnye észak-európai piacokra, addig még javában jön is be hozzánk az import, főként Görögországból, Olaszországból, Törökországból és Macedóniából. Itthon a hatóságok ellenőrzik az árusokat. Az első körben 146 magyar és 60 import közül az elsőben 10, a külföldi dinnyék negyedénél találtak hiányosságot. A hatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a minőség vizsgálatára, a nyomon-követhetőség és a származás megfelelő jelölésére, illetve a származás bizonyítására – mondta Kardeván Endre államtitkár.

Az ellenőrzés első időszakában 146 hazai és 60 külföldi tételt vizsgáltak. A külföldi termékek mintegy negyede, míg a hazai dinnyetételek mindössze tizede volt kifogásolható. Az ellenőrök jelölési hiányosság, engedély nélküli előállítás és forgalmazás, vagy minőségi hiba miatt összesen közel két és félmillió forint bírságot szabtak ki, amelynek háromnegyedét külföldi termékekkel kapcsolatos hiányosságok miatt rótták ki. Öt esetben a külföldi görögdinnyének nem tudták igazolni az eredetét, és ugyancsak öt hazai termelőt, illetve kereskedőt büntettek meg engedély nélküli előállítás, illetve ismeretlen eredetű termék forgalmazása miatt.