Nagyon durván drágul a búza, mi lesz a kenyérrel!

A hazai és az amerikai hírek miatt csúcsra jár a búza ára: a tőzsdén augusztusra 65 ezer forintot jegyeznek egy tonna búza áraként, míg öt napja még 55 ezer volt. Amerikában az aszály tarol, és tolta fel egy hónap alatt 27 százalékkal a kukorica árát, ami megrántotta a búzáét is.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 12. csütörtök2012. 07. 12.
Nagyon durván drágul a búza, mi lesz a kenyérrel!

Durván drágul az amerikai kukorica, s ez magával rántja a búzát is. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) még az elemzőknél is borúlátóbb becslést tett közzé a 25 éve nem látott aszály miatt csökkenő kukoricatermésről. Ennek megfelelően múlt havi 14,79 milliárd vékás előrejelzés után 13,53 milliárd vékára módosították lefelé, az USDA előrejelzése azonban ennél is pesszimistább, 12,97 milliárd vékát valószínűsít. (Egy véka nagyjából 25,4 kilónak felel meg.) Nos, emiatt június közepe óta eltelt egy hónapban egy véka 5,5 dolláros ára mára 7,5 dollárra emelkedett, ami kerek két dollár, azaz 27 százalékkal drágult. A búza kisebb mértékben, de követi ezt a trendet.

Magyarországon az őszi, téli aszály, majd a mostani kánikula csökkentette a termést. A kilátások nem túl jók: a minisztérium 4 millió tonna alatti, de kiváló minőséget vár a tegnapra 56 százalékban betakarított búzaterméstől, míg agrárszakértők 3,5-3,7 millió tonnát jósolnak, jó minőség mellett. Az árvárakozások egyértelműek: a termelők szerint 60 ezer alatt nem szabad adni a minőségi termést. A tőzsdei árváltozások ezt tükrözik. Ma már 65 ezren áll az augusztusi kötés, holott alig 5 napja még 55 ezret mutatott a görbe.

 

A kérdés persze a lakosság többségének az, hogy mi lesz a péktermékek áraival. Nos, erről még semmi hír. A malmok alig vesznek búzát, legalábbi nagy mennyiséget nem, mert alig van pénzük. Várhatóan megint az elmúlt két év történése folytatódik: egy-két havi mennyiséget vásárolnak a malmok, így az aktuális árváltozások haátrozzák majd meg a liszt árát is. Amennyiben a mostani 65 ezer forintos ár megáll, úgy nagyjából 10-15 százalékos lisztdrágulásra lehet számítani. Hogy aztán ebből mennyit vesznek át a pékek, és érvényesítenek termékeikben, az a jövő kérdése, de válhetően néhány héten belül szóba kerül-e kérdés is.

Ezek is érdekelhetnek