Szárazság: milliárdos kiesés is lehet a kukoricában és a napraforgóban!

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a hőség miatt a kukorica és a napraforgó állománya sokat romlott az elmúlt napokban. A címert hányó, virágzó kukorica termékenyülésével van baj.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 06. péntek2012. 07. 06.
Szárazság: milliárdos kiesés is lehet a kukoricában és a napraforgóban!

A hőség és a csapadékhiány az 1,26 millió hektárnyi kukoricavetést visszafordíthatatlanul károsítja, és az állattenyésztőket is tönkre teheti, sőt úgy vélik, hogy a kitartó szárazság a rosszabb adottságú területeken teljesen megsemmisítheti a termést. A napraforgó állományokról megjegyzik, hogy ott a jelenlegi állapot szerint gyengék, esetleg közepesek a terméskilátások, de ennél még rosszabb a helyzet a későn vetett és gyenge termőhelyi adottságú területeken. A kukorica és a napraforgó károk felmérése folyamatban van - írja a GOSZ. A baj azért alakulhat ki, mert az aszályos, forró levegő páratartalma rendkívül alacsony, ez pedig gátolhatja a hatékony termékenyülést. A kukorica korán, már manapság virágzik, az az címerthány.

Az idén közel 4 millió tonna őszi búzát takaríthatnak be a földekről a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) szerint, a mennyiség elmarad a tavalyi, és az idénre várt eredményektől is, a búza minősége viszont kiváló. A GOSZ szerdai közleménye szerint a közel 4 millió tonna termést több mint egymillió hektár vetésterületről takarítják be, de a mennyiség nagy mértékben függ az időjárástól. Ez némileg ellentmond a Magyar Agrárkamara által becsült 3,7-3,8 millió tonnás várakozásnak.
 

Ezek is érdekelhetnek