Te drága barack!

Ahogy a búza drágul a kedvezőtlen kilátások miatt, úgy lett drágább a tavasszal fagykárt elszenvedett gyümölcsök is 20-25 százalékkal kerülhetnek többe, mint egy éve.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 15. vasárnap2012. 07. 15.
Te drága barack!

Ezt már megtapasztaltuk a meggy és cseresznye esetében, most pedig a kajszi és őszbarack árakat látván tapasztalhatjuk meg. A szokásos 30-40 ezer tonna helyett csak 8-9 ezer tonna kajszi termett. Ráadásul a forróság miatt szinte napok alatt érett meg minden, ami rászabadult a piacra. A háziasszony jól teszi, ha meg tudja fizetni, akkor most vesz lekvárnak valót, mert néhány hét múlva már alig lesz kapható. Ráadásul a magyar kajszi az idén kicsi és sérült, aki szép barackot vesz, az szinte biztos lehet bele, hogy import árut vitt haza. Külföldi barackból van elég és most ez határozza meg az árakat: egy kiló import kajszi 500-600 forint, a magyar a tavalyihoz képest 20-25 százalékkal drágább, ma 350-600 forint. Az őszi barackkal hasonló a helyzet, de ott az import még olcsóbb is, a 400-700 forintos kilónkénti ár a jellemző.

Rászakadt a forróság a málnát, ribizliket, egrest termelő kertészekre is: itt is napok alatt termett le kényszerből a bogyósok java. Sok esetben töppedt, alig értékesíthető termést találnak csak az első szép bogyók után.

Ezek is érdekelhetnek