Újra drágább lesz az élelmiszerünk

Az év végéig folyamatosan fog drágulni a baromfihús. Legközelebb augusztusra várható áremelés. A nagy meleg miatt nőtt az elhullás, az állatok kevesebbet ettek, a takarmányok drágulnak – sorolta az okokat Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 17. kedd2012. 07. 17.
Újra drágább lesz az élelmiszerünk

Az aszály kétszer is odavágott a baromfitenyésztőknek: egyrészt drágította a takarmányt, másrészt megnőtt az elmúlt három hét kánikulájában az elhullás és az állatok kevesebbet ettek, emiatt elmaradt a súlygyarapodás. Utóbbi miatt legalább 3 milliárd forint a kár, a terméktanács e héten kezd tárgyalni ennek kompenzálási lehetőségeiről az agrártárcával – jelentette be Bárány László.
A nyári kánikula miatt kevesebb lesz a csirke a pulyka és a tojás is, ami áremelkedéshez vezet. Másrészt a termelők is próbálják költségeik növekedését áthárítani. De csak fokozatosan, a boltosok, a piac egyszeri áremelkedést nem fogadna be – érvel Bárány. Ez az áremelés – még nem tudni, mennyit sikerül a kereskedelmen átnyomni – azonban a kieséseket nem pótolja teljesen, ezért lenne szükség állami kompenzációra. Ami elég nehéz lesz, mivel az agrártárca költségvetése kicentizett, a nemzeti támogatásokat lekötötték, uniós pénzeket e célra alig lehet használni. Másrészt a baromfi ágazatot az unió alig támogatja, ezért nehéz lesz olyan forrást és olyan jogalapot találni, amelyen keresztül támogatni lehetne a bajba került termelőket.

 

Ezek is érdekelhetnek