585 ezer forint egy hektárra!

585 ezer forint uniós támogatást is nyerhet azaz erdész, aki jól pályázik. Október 31-ig igényelhető támogatás az erdőszerkezet átalakításához. Az ehhez kapcsolódó nem termelő beruházások esetében a támogatás mértéke hektáronként akár 2090 eurónak megfelelő forintösszeg is lehet.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 26. péntek2012. 10. 26.
585 ezer forint egy hektárra!

Az unió által biztosított erdőszerkezet-átalakítási támogatás célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javítása. Ebbe a körbe tartozik a leromlott szerkezetű vagy idegen fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelyre jellemző természetes erdőtársulásokká történő átalakítása, valamint a megfelelő elegyesség, illetve a több szintes állományszerkezet kialakítása.

A 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet értelmében normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás az alábbi tevékenységek elvégzésére igényelhető:

a) erdőállomány alatti erdősítéssel történő szerkezetátalakítás (1400 eurónak megfelelő forintösszeg/ha);

b) tarvágást követő szerkezetátalakítás:
- fafajcserével (1019 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)
- fafajcserével, tuskózással, gyökérfésüléssel (1670 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)
- fafajcserével, fainjektálással vagy tuskókenéssel (2090 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)

c) állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás (496 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)

A telepítéshez a támogatásra jogosult erdőgazdálkodók kizárólag igazolt származási bizonyítvánnyal rendelkező erdészeti szaporítóanyagot használhatnak fel. A támogatott területeken erdőrészletenként, részterületenként a területhatár állandósítását legkésőbb az első kifizetési kérelem benyújtásáig el kell végezni, és a jelöléseket a kötelezettségvállalási időszakban végig fenn kell tartani.

A jogcímnél a legkisebb támogatható terület 1 hektár. Az a) és c) pontok esetében a támogatható terület legalább 1 hektár területű teljes erdőrészlet. A b) pont esetében pedig legalább 1 hektár területű teljes erdőrészlet vagy részterület. A részterületeknek együttesen el kell érnie az 1 hektárt. Egy támogatási kérelemben többféle szerkezetátalakítási tevékenység elvégzését és azokon belül több erdőrészletet is meg lehet jelölni. A támogatási kérelmeket elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet beadni.

Ezek is érdekelhetnek