Hivatalos adatokban is itt az árrobbanás!

Augusztusban a növényi termékek ára 22,1 százalékkal, az állatoké és állati termékeké 10,4 százalékkal nőtt, összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 11. csütörtök2012. 10. 11.
Hivatalos adatokban is itt az árrobbanás!

A növényi termékek tizenkét havi áremelkedése júliusban még 5,3 százalékos volt. Az aratás sem tudta mérsékelni a gabonaárak rohamos emelkedését, amelyek átlagosan 24,2 százalékkal nőttek, lényegesen gyorsabban az egy hónappal korábbi 1 százalékos drágulásnál. A gabonaféléken belül a búza ára 30, a kukorica és az árpa ára pedig több mint 21 százalékkal emelkedett.

A zöldségfélék termelői ára augusztusban 21,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A görögdinnye ára 17 százalékkal, a csemegekukoricáé 11 százalékkal növekedett. Az indexet tovább emelte a paradicsom árváltozása elsődlegesen az ipari célú, olcsóbb paradicsom értékesítésének jelentős visszaesése miatt - közölte a KSH. A gyümölcsök ára a növényi termékek átlagánál kisebb mértékben, 17,5 százalékkal emelkedett. Augusztusban indult az alma szüretelése. A KSH tájékoztatója szerint míg az étkezési alma a tavalyihoz képest drágult, addig az ipari feldolgozásra szánt léalma ára nem éri el az előző év augusztusi árszintet; összességében az alma értékesítési ára 4,4 százalékkal elmaradt a tavalyitól. A körte és az őszibarack ára viszont több mint 20 százalékkal emelkedett.

A vágóállatok termelői ára augusztusban 13,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára kiugró, 20 százalékos, míg a vágómarha 7, a vágócsirke 9,6 százalékos drágulást mutat az előző év augusztusához viszonyítva. Az állati termékek ára 3,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Míg a tej ára 5 százalékkal csökkent, addig a tojásé 34,1 százalékkal növekedett.

A mezőgazdasági termelői árak a január-augusztusi időszakban összességében 8,1 százalékkal emelkedtek a múlt év első nyolc hónapjához viszonyítva. A gabonafélék árindexe 4,4 százalékkal növekedett. A KSH a közleményben jelezte, hogy amíg a búzánál 2011-ben a betakarítás kezdete csökkentette az árakat, addig 2012-ben a világpiaci kereslet miatt növekedés tapasztalható. Az olajos növények ára 9,5 százalékkal emelkedett az év első nyolc hónapjában. Míg a napraforgómag árában lényegében nem történt árváltozás, addig a repcénél 18 százalékos volt a növekedés.
A január-augusztusi időszakban a friss zöldségfélék ára 14,8, a gyümölcsöké 8,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 30,8 százalékkal maradt az előző évi ár alatt. Az élő állatok és állati termékek ára a tavalyi 14,4 százalékos növekedés után idén további 12,3 százalékos emelkedést mutatott az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához mérten, amely főképpen a tojás árának mozgásával indokolható - közölte a KSH.
 

Ezek is érdekelhetnek