Közepes termés, csúcsközeli az árak

Közepes mennyiségű almatermés várható, az árak magasak, az étkezési almát 80-120forintért veszik a termelőktől, így a boltokban, piacon 150-250 forintért vehetjük meg kilóját.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 01. hétfő2012. 10. 01.
Közepes termés, csúcsközeli az árak

Csökkent Magyarországon az almafogyasztás. Jelenleg 15-20 kilogramm alma fogy évente személyenként, ezt szeretnék növelni 25-30 kilogrammra a népszerűsítő kampány segítségével – mondta Mártonffy Béla, a FriutVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Most 30 ezer hektáron 450 ezer tonna alma terem, amely több a tavalyinál, de 150 ezer tonnával kevesebb a lehetségesnél. Az alma 70 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik. A felvásárlási árak elfogadhatók, az ipari almáért 28-30, az étkezésiért 80-120 forintot adnak kilónként. Ebből a boltokban már 150-250 forint lesz.

Mártonffy szólt arról is, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat képes lenne az évi egymillió tonna zöldség és gyümölcs előállítására, ezt nagyban segítik majd a kertészet- és ültetvénykorszerűsítési program keretében elérhető támogatások. A gyümölcstermesztésben az alma továbbra is "zászlóshajó" szerepet tölt be - tette hozzá.

A szaktárca segít a vásárlók figyelmét ráirányítani az almára - ebben Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára jár az élen, aki a nyári dinnyeakció után most az almát népszerűsíti. Emellett fut az Európai uniós támogatás igénybevételével működtetett iskolai gyümölcsprogram, melynek keretében döntően alma kerül a kisdiákok tízóraijához.

Ezek is érdekelhetnek