Megvan az első zsebszerződés!

A Kaposvári Törvényszék a Somogy Megyei Főügyészség keresetének helyt adva az országban először, precedens jellegű ítéletben állapította meg, hogy a földhivatal jogszabálysértően jegyezte be a külföldi állampolgár termőföldre vonatkozó tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba.

Gazdanet2012. 10. 01. hétfő2012. 10. 01.
Megvan az első zsebszerződés!

A termőföldről szóló törvény előírásai szerint a külföldi állampolgár akkor szerezheti meg a termőföld tulajdonjogát, ha rendelkezik olyan hatósági bizonyítvánnyal, mely igazolja, hogy a tulajdonszerzést megelőző 3 évben saját nevében, saját kockázatára folyamatosan végzett mezőgazdasági tevékenységet Magyarországon.

A földhivatalok 5 megyében megfelelő igazolás nélkül jegyezték be a tulajdonjogot, ahogy azt a főügyészség a Somogy megyében folytatott vizsgálata során is megállapította – a kapos.hu híre szerint. A főügyészség a törvénysértés orvoslására hívta fel a földhivatalokat, majd mivel azzal a Kaposvári Körzeti Földhivatal nem értett egyet és az ügyészi hatáskört is vitatta – bírósághoz fordult. A bíróság döntésében az ügyészi álláspontot fogadta el, adott tájékoztatást az ügyről a Somogy Megyei Főügyészség sajtóreferense, dr. Egerváriné Lucza Gyöngyi.

 

Ezek is érdekelhetnek