MSZP: Orbán rosszul tudja, a földtörvény nem zárja ki a külföldieket

A tervezett földtörvény egyáltalán nem korlátozná a már Magyarországon gazdálkodó külföldiek földszerzését, de nem juthatnának saját földhöz azok a fiatal mezőgazdasági szakemberek, akik jelenleg a társas vállalkozások alkalmazottjai – közölte az MSZP szakpolitikusa.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 14. vasárnap2012. 10. 14.

Kép: Fot—: PŽlyi N—ra 1995.05. Fšld‡rverŽs Nagykov‡csiban

MSZP: Orbán rosszul tudja, a földtörvény nem zárja ki a külföldieket
Fot—: PŽlyi N—ra 1995.05. Fšld‡rverŽs Nagykov‡csiban

Gőgös Zoltán parlamenti képviselő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Orbán Viktor kormányfő és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombati, Cegléden elmondott szavaira reagálva azt írta: a "miniszterelnök azon kijelentése, hogy véget vetnek a külföldi vircsaftnak, nem más, mint egy kommunikációs blöff".
Hozzátette, hiába védi Orbán Viktor és Fazekas Sándor a "fideszes bizniszt", az MSZP 2014 után felbontja a tisztességtelen szerződéseket, és a felszabaduló területeket - átlátható módon - helyi gazdálkodók rendelkezésre bocsátja. Úgy fogalmazott: a földtörvényt pedig, amely az elfogadása esetén is csak 2014 májusában lép hatályba, "azonnal a történelem szemétdombjára küldjük, a jelenlegi kormánnyal együtt".

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Cegléden, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán arról beszélt, hogy az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot.

"Ha nem hátrálunk meg, ha nem hagy el az erőnk", 2013-ban olyan változások történnek a magyar mezőgazdaságban, amelyekre 50-100 éve nem volt példa - jelentette ki a kormányfő a parlament előtt fekvő új földtörvényre utalva. A jogszabály modern agráriumot teremt majd, a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt - fogalmazott a ceglédi művelődési központ színháztermét megtöltő fiatal gazdák előtt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a kormányzat meg akarja erősíteni a fiatal gazdatársadalmat és elkötelezett a fiatalok támogatása mellett. Fontosnak nevezte, hogy az új közös uniós agrárpolitika kialakítása nyomán a fiatal gazdák minél nagyobb arányban részesedjenek majd a támogatásokból. Az MTI szerint kitért arra: az egyik cél, hogy a jövőben minél többen válasszák az állattartást és a munkaintenzív területeket.

Ezek is érdekelhetnek