Tabajdi: 100 hektárt a fiatal gazdáknak!

Az Európai Unió a fiatal gazdákat csak 25 hektáros birtokméretig támogatná. Tabajd Csaba szocialist európai képviselő viszont azt javasolja, hogy a határ 100 hektár legyen, mert ez közelebb van az életképes mérethez, mint az eredeti terv.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 17. szerda2012. 10. 17.

Kép: Nyitóbarázda Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezőgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

Tabajdi: 100 hektárt a fiatal gazdáknak!
Nyitóbarázda Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezőgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

A Közös Agrárpolitika új szabályozását tárgyalja a közvetlen kifizetésekről szóló EP jelentés. Kiemelten fontosnak tekinti, hogy minden fiatal gazda külön uniós támogatásban részesüljön. Ez magyar nemzeti érdek, mivel a hazai gazdatársadalom csupán töredéke, 13%-a fiatalabb 40 évnél. Az európai szocialisták szerint a mezőgazdaságból megélni kívánó fiataloknak azonban az Európai Bizottság által javasolt 25 hektárnál jóval nagyobb területre kell támogatást nyújtanunk. A tisztességes megélhetést és a versenyképes mezőgazdasági termelést 100 hektárral inkább biztosítható.
Tabajdi Csaba módosító javaslattal élt, s kezdeményezi, hogy a támogathatóság területi határát egységesen 100 hektárban állapítsa meg az EU. Javaslatom tárgyalási alapként szolgál az Európai Parlament politikai csoportjai közötti egyeztetéseken - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a Közös Agrárpolitika reformjához benyújtott módosító javaslatai kapcsán.

Magyarország 2014-ben összesen 26 millió eurót fordíthat a fiatalok helyzetbehozására, ami gazdánként akár 70 ezer euró támogatást is jelenthet. A fiatal termelők előtt álló legnagyobb akadály a földhöz jutás. Az Európai Parlament javasolja, hogy az unió nyújtson a hitelek kamatköltségeinek fedezésére támogatást, illetve a földbérletre vonatkozóan bankgaranciát. Ezzel vonzóbbá tehető a mezőgazdaságot a fiatalok számára.

Ezek is érdekelhetnek