Újabb Budai feljelentést nullázott le a bíróság

A kaposvári törvényszék a Balaton-nagyberek Vízitársulat által indított közigazgatási perben megsemmisítette az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség határozatát, amelyben idén tavasszal a jogellenes vízleeresztés gyanújával felülvizsgálati dokumentáció készítésére kötelezte a Társulatot. A határozat a törvényszék jogerős ítélete szerint jogellenes volt, mivel a Vízitársulat mindenben jogkövetően járt el.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 09. kedd2012. 10. 09.
Újabb Budai feljelentést nullázott le a bíróság

A Balaton-Felvidék Nemzeti Park és Budai Gyula, akkori elszámoltatási kormánybiztos, 2011 őszén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A vád szerint az ismeretlen tettes a természetvédelmi területnek nyilvánított Nekotán a vízszintet úgy lecsökkentette, hogy az ott élő védett állatfajok és azok élőhelye megsemmisült.

A vízszint 2010 júniusától több méterrel is meghaladta a hatályos vízjogi engedélyben szereplő vízleeresztés alsó értékének megjelölt szintet, mivel valaki eldugította a Nekota terület vízcsökkentését biztosító bujtatót. E bűncselekmény és a szokatlanul csapadékos időjárás együttes eredménye, hogy 2011 tavaszára a megemelkedett vízszint már a védgátként funkcionáló deponiát veszélyeztette. A feljelentést elindító Nemzeti Park képviselőjének véleménye szerint a természetvédelmi kár az ezt követő túl gyors vízszintcsökkenés miatt következett be. Bár a feljelentés ismeretlen tettesek ellen történt, az ügy kapcsán többször felmerült a Balaton-nagyberek Vízitársulat felelőssége, amely 2010 szeptemberétől a Hubertus Bt-től átvette vízkormányzási feladatait.

A terület vízjogi engedélyével kapcsolatos per során a bírónő ismertette a Somogy megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának határozatát, amely bűncselekmény hiányában hivatalosan is megszüntette a Nekota természetkárosítása ügyében folytatott nyomozást. A Főkapitányság határozata értelmében „a Balaton-nagyberek Vízitársulat képviselője mindenben a vízjogi engedélyben foglaltaknak megfelelően járt el. A területen a vízszint túlzott emelkedése a feljelentéssel ellentétben nem a vízkormányzásért felelős jogi személy tevékenységének eredménye volt.”

A tegnapi napon megszületett ítélet, és ezzel párhuzamosan a per során ismertetett rendőrségi határozat tehát egyértelműen igazolja, hogy a Balaton-nagyberek Vízitársulat tevékenysége a jogszabályoknak és előírásoknak messzemenően megfelelt, és az őt ért vádak alaptalannak bizonyultak.

Ezek is érdekelhetnek