Visszavonatnák a földtörvényt a parlamenttel

A harmadik Ángyán-jelentést megismerve, a becsapott gazdák és a kisemmizett települések érdekében ismét az állami földhaszonbérleti pályázatok és földtörvény tervezetének visszavonását követeli az Élőlánc Magyarországért.

Gazdanet2012. 10. 07. vasárnap2012. 10. 07.

Kép: Csala Zoltán tuladonos mutatja a térképet Domaszéki földügyek, a telkek határai papíron méterekkel arrébb vannak, mint a valóságban, térképek 2009.08.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Visszavonatnák a földtörvényt a parlamenttel
Csala Zoltán tuladonos mutatja a térképet Domaszéki földügyek, a telkek határai papíron méterekkel arrébb vannak, mint a valóságban, térképek 2009.08.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

A Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága és Mezőgazdasági Bizottsága általános vitára ajánlotta a földtulajdonra és földhasználatra vonatkozó földtörvény tervezetét, amely alapjaiban, hosszú időkre fogja meghatározni a vidék társadalmának és gazdaságának alakulását. Erre reagált közleményében az Élőlánc Magyarországért.

A szervezet szerint a tervezet nem csak a vidékfejlesztési stratégia célkitűzéseivel nincs összhangban, hanem az alaptörvényben deklarált fenntarthatóság alapelveivel is ellentétes. Magában rejti a spekuláció, a korrupció és a társadalmi igazságtalanság lehetőségeit. Korlátokat szab a földszerzésben az őstermelőknek, családi gazdaságoknak, de korlátlan üzemméret kialakítását teszi lehetővé az olcsó bérmunkával dolgozó, a helyi gazdaságból profitot elvonó nagyüzemnek, előrevetítve a családi gazdaságok és a vidéki települések elsorvadását. A külföldi földtulajdon ellen irányuló harcias kommunikáció közepette a tervezet kész tényként kezeli, hogy európai uniós állampolgárok földet vásárolhatnak Magyarországon. Mindezt tetézi, hogy a tervezetről érdemi társadalmi vita nem folyt, hatástanulmányok nem készültek.

Az Élőlánc Magyarországért ezért követeli, hogy a tervezetet vonják vissza, és az új tervezet készítését előzze meg a szükséges hatástanulmányok elkészítése, majd erre építve a képviselők szervezzenek választóik számára az ország minden területén nyilvános társadalmi vitát. A törvénytervezet további tárgyalása csak ezt követően kezdődjék meg - hangsúlyozta Ács Sándorné, a szervezet elnökségi tagja.

A szervezet szeptember végén kinyilvánította: a magyar közvagyon stratégiai részét alkotó állami földeknek kizárólag a helyi közösségeket kell szolgálniuk! Azzal, hogy a földek egy rafináltan kitalált rendszer révén külső tulajdonosok nagybirtokaivá állnak össze, elvonják a jövedelmet és a fejlődési lehetőséget a vidéki településektől, ezzel lassú sorvadásra ítélik őket.

Ezek is érdekelhetnek