Eltörli a kormány a különadók egy részét

Érdekes módon pont azon a napon jelentette be a magyar gazdasági tárca, hogy januártól megszünteti a kereskedelmi és telekommunikációs különadót, amelyen Brüsszel ultimátumot intézet hozzánk: két hónapja van a kormány, hogy lépjen a két adóval kapcsolatban, vagy a Bizottság az Európai Bíróságra viszi az ügyet.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 21. szerda2012. 11. 21.
Eltörli a kormány a különadók egy részét

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az Európai Bizottság nyitott kapukat dönget, amikor azt kéri a magyar kormánytól, hogy 2013. január elsejével vezesse ki teljes egészében az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat.

A szaktárca azután küldött közleményt az MTI-nek, hogy az Európai Bizottság szerdán hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy két hónapon belül változtassa meg a kiskereskedelmi és a távközlési ágazatra vonatkozó különadókról szóló jogszabályát, különben az Európai Bíróság elé terjesztheti az ügyeket.

A magyar kormány ettől a kéréstől függetlenül, korábbi elhatározásához híven 2013. január elsejével teljes egészében megszünteti az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat. Ugyanakkor a magyar kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal - áll a közleményben.

A gazdasági tárca hangsúlyozza azt is, hogy a kormány az adórendszer átalakítása során emellett olyan adónemek bevezetéséről döntött, amelyek hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik az államháztartást, továbbá illeszkednek azon elképzeléséhez, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztási, forgalmi típusú, illetve a káros externáliákat terhelő adókra helyeződjön át.
 

Ezek is érdekelhetnek