Ingyenes lesz a víz!

2013. július 1-jétől ingyenesen kell biztosítani a mezőgazdasági célú vízigénybevétel lehetőségét – olvasható a legutóbb megjelent kormányhatározatban.

Gazdanet2012. 11. 18. vasárnap2012. 11. 18.

Kép: Duna alacsony vízállás hajóforgalom apály meder dunaföldvár vízállás mérő 2011 12 01 Fotó: Kállai Márton

Ingyenes lesz a víz!
Duna alacsony vízállás hajóforgalom apály meder dunaföldvár vízállás mérő 2011 12 01 Fotó: Kállai Márton

A kormány szervezett állami feladatnak tartja az aszály megelőzésében és kezelésében való részvétel, valamint a vízhiányos időszakban kiemelten jelentkező öntözési problémák megoldása is, ezért egy pénteken megjelent kormányhatározat a korlátozottan forgalomképes és forgalomképes állami tulajdonban lévő vízfolyások és vízilétesítmények vagyonkezelését és üzemeltetését is állami feladattá teszi.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a kabinet ezért felhívja a belügyminisztert, hogy a vidékfejlesztési miniszter bevonásával készítsen előterjesztést a témában. Ebben a tárcavezetőnek be kell mutatnia a feladat végrehajtásához szükséges műszaki, infrastrukturális feltételrendszert, a humánerőforrásokat, a pénzügyi erőforrásokat. Továbbá javaslatot kell tennie a feladat végrehajtását biztosító igazgatási szervnek az államigazgatási szervezetrendszerben történő elhelyezésére, valamint az állami feladatellátás érdekében szükséges jogszabályok módosítására is.

A határozat felhívja a belügy- és a vidékfejlesztési minisztert figyelmét: legyenek tekintettel arra - a fenti feladatok megoldása során -, hogy a szervezetrendszernek 2013. július 1-jétől folyamatosan működnie kell. A működés során pedig – a vízilétesítmények üzemeltetésének költségét nem érintve – az érdekeltek számára ingyenesen biztosítani kell a mezőgazdasági célú vízigénybevétel lehetőségét.

Ez utóbbi feladatok végrehatásáért a belügy- és a vidékfejlesztési miniszter közösen felel. A belügyminiszternek ugyanakkor ezen túlmenően még ki kell dolgoznia a 2014-ig üzembe helyezhető sík- és dombvidéki tározók megvalósításának pénzügyi feltételrendszerét is.
 

Ezek is érdekelhetnek