Nem lesz elég az idei bor!

Még 2 millió hektónyi bor sem termett az idén, az előzetesen várt 2 millió helyet csak 1,8 millió hektoliter körüli bormennyiség került a pincékbe Magyarországon. Importra szorulunk borból is.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 01. csütörtök2012. 11. 01.

Kép: A szüret utolsó napja Tarcalon szölö bor dolgozó munkás napszámos 2011.10.14. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Nem lesz elég az idei bor!
A szüret utolsó napja Tarcalon szölö bor dolgozó munkás napszámos 2011.10.14. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A vártnál is sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy várták a borászok, szőlészek. A múlt évi igen gyenge mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben csupán 1,8 millió hektó került a hordókba - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek. Az ok egyértelműen az időjárás, az aszály megviselte a szőlőültetvényeket. Ezért a szőlőtermés mennyisége az idén mintegy 340 ezer tonna körül alakult, szemben a múlt évi 450 ezer tonnával. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a termés minősége általában kitűnő volt, a mustfokok pedig magasak.

Az idei szüret gyakorlatilag október közepén befejeződött, a valamivel több, mint 58 ezer hektár 98 százalékán, már csak az aszút és néhány késői fajtát szednek még. A szüret egyébként sok munkát adott a gazdáknak, borászoknak, mert a különböző fajták összeértek, és ezért nem lehetett az érési sorrend szerint betakarítani. A szüret az idén több mint két héttel előbb kezdődött a rendkívüli időjárás miatt, és ezért is fejeződött be hamarabb - mintegy két héttel - a szokásosnál.

Magyarországra már az év első hat hónapjában mintegy 420 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból. A múlt évben az összes behozatal - a KSH adatai szerint - 515 ezer hektoliter volt, ebből 456 ezer hektoliter Olaszországból érkezett. A magyar borexport mennyisége 2011-ben 590 ezer hektolitert tett ki. A főtitkár a feketegazdaság arányát nem tudta megbecsülni, mondván, erről a piacról nincs pontos információ. Arra azonban utalt, hogy a magyar a bormérlegből mintegy 500-600 ezer hektoliter hiányzik, az átmenő készlet ugyanis mintegy 1,7 millió hektoliter. A magyarországi borfogyasztás éves szinten most 2,3 millió hektoliter körüli. A magyar borágazat árbevétele évente most mintegy 80-90 milliárd forintra rúg - mondta Horváth Csaba.

Ezek is érdekelhetnek