Össztűz a zsebszerződőkre!

A zsebszerződés során kifizetett árat nem lehet majd visszakövetelni, az ügyészségnek joga lesz, hogy - közérdekből eljárva - felléphessen az ilyen szerződések semmissége érdekében, valamint jövő nyártól már bűncselekmény lesz a zsebszerződés megkötése. Most úgy módosítanák az ingatlannyilvántartásról szóló törvényt, hogy lehetővé váljon a földhivatali adatbázisba történő betekintés zsebszerződés gyanúja esetén.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 14. szerda2012. 11. 14.
Össztűz a zsebszerződőkre!

A kormány ma tárgyalja, így nemsokára az Országgyűlés elé kerülhet az a javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a zsebszerződések kiszűrése érdekében be lehessen tekinteni a földhivatali adatbázisokba - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője szerdán Mosonmagyaróváron. Szabó Balázs a zsebszerződésekkel szembeni küzdelem céljából létrehozott tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén emlékeztetett arra: korábban a nyugati határ mellett fekvő négy megye adatbázisaiba kívántak betekinteni, de Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke jelezte, a hatályos szabályok alapján erre nincsen mód.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az ülésen arról beszélt, három irányban kívánnak lépéseket tenni a zsebszerződések ügyében. Ennek egyik eleme, hogy a jövő nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyv tartalmazza a termőföld jogellenes megszerzésének tilalmát; ez nem visszamenőleges szabály, de szankcionálja a jogellenes szerződéseket. Másodikként az ügyészség azon jogát említette, hogy - közérdekből eljárva - felléphessen az ilyen szerződések semmissége érdekében, harmadikként pedig azt, hogy a visszavételt jogi úton el lehessen érni, azt azonban ne lehessen bíróságon kikényszeríteni, hogy a zsebszerződésekbe foglalt vételárat vissza lehessen fizettetni.
 

Ezek is érdekelhetnek