Elbocsátják a Gyulai Húskombinát dolgozóit? - Késik a kormányzati mentőakció

A jelenlegi állás szerint karácsonyra 300 gyulai munkavállaló megkapja az előzetes értesítést az elbocsátásáról – tájékoztatott a szakszervezet.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 18. kedd2012. 12. 18.
Elbocsátják a Gyulai Húskombinát dolgozóit? - Késik a kormányzati mentőakció

A Gyulai Húskombinátban az állam nevében eljáró felszámoló és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) közötti konzultáció a csoportos létszámleépítésről december 20-ával várhatóan befejeződik. Amennyiben az állam, mint megbízó más utasítást nem ad a nevében eljáró felszámolónak, a jelenlegi állás szerint karácsonyra 300 gyulai munkavállaló megkapja az előzetes értesítést az elbocsátásáról. Minden valószínűség szerint ezzel a még szerény termelés is befejeződik, megszűnik annak az esélye, hogy Gyulán termelő felszámolási eljárás menjen végbe. Lenullázódnak az eddigi kormányzati erőfeszítések a munkahelyek megmentésére, csorbát szenved az ügyben megnyilatkozó politikusok szavahihetősége. Ha nem jelenik meg konkrét intézkedésekben a korábban bejelentett, majd a HDSZ 2012. december 8-i demonstrációja után megerősített kormányzati elkötelezettség a húsipari munkahelyek megmentésére, ha tovább késlekedik a kormányzati döntés, az a Gyulai Húskombinát végét jelentheti.

A patinás cég az elmúlt 144 évben túlélt két világháborút, világválságot, államosítást és privatizálást, de nem éli túl a globalizált világgazdaság kihívásait, a hazai piacon zajló gyilkos versenyt, a feketegazdaság okozta hátrányokat. Kudarcnak bizonyul a HAGE agráripari társaság, mint szakmai befektető közel 18 évi tulajdonlása is. A végeredmény: elbocsátó levél a karácsonyfa alá ugyanúgy, mint korábban a kapuvári húsipari cég munkavállalóinak. A sors fintora, hogy miután stratégiai cégekről van szó és így az állam a felszámoló, ténylegesen a Kormány szünteti meg a húsipari munkahelyeket.