Nehéz megmenteni a húsipart: az unió eljárással fenyeget!

A kormány nem nyúlhat egyszerűen a zsebébe és mentheti meg támogatással a három bajban lévő húsipari vállalkozást. Az unió is figyelmeztetett erre, s előre beígért egy azonnali eljárást helyezett kilátásba.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 11. kedd2012. 12. 11.
Nehéz megmenteni a húsipart: az unió eljárással fenyeget!

Annak ellenére, hogy a magyar kormány és a minisztérium még semmi konkrét intézkedést nem tett a két nagy múltú vállalat, a Gyulai Húskombinát és a Kapuvári Húsüzem megmentése érdekében, csak javaslatokat fogalmazott meg, valaki máris feljelentette Magyarországot az Európai Uniónál – értesült a Magyar Hírlap. Budai Gyula államtitkár úgy nyilatkozott, már érkezett egy levél Brüsszelből, amely nyomatékosítja: a kormány meg ne próbáljon állami támogatást nyújtani a két húsipari fellegvárnak, mert azonnal eljárást indítanak hazánk ellen. „Úgy látszik, nem mindenkinek érdeke, hogy megmentsük a híres húsipari cégeket” – mondta Budai. Szégyennek nevezte, hogy valakik azon fáradoznak, hogy ellehetetlenítsék a két céget.

Ugyanakkor Lázár János miniszterelnökségi államtitkár megígérte, hogy még ebben az évben pont kerül az ügyek végére, vagyis a most már három városra kiterjedő – Gyula, Kapuvár, Pápa – húsipari és foglalkoztatási válságot még ebben az évben, decemberben megoldja a kormány és a három önkormányzat. Hogy miként, még nem tudni. Az viszont biztos, nem igazán látszik a kiút, annak ellenére, hogy a kormány kiemelt vállalattá minősítette a kapuvári két és a gyulai húsipari céget, melyet így simán nem lehet felszámolni. A termelőkapacitásokat nem lehet elkótyavetyélni, mert kiemelt, stratégiai célokat szolgálnak. Direkt állami támogatás nem adható, mert az sérti más piaci szereplők érdekeit, hitel igen, de csakis megszabott feltételekkel. (Néhány éve így mentették meg a pápai feldolgozót.)

Ezek is érdekelhetnek